Smiley emojisi 35 yaşında

Medyaloji.net » teknoloji » Smiley emojisi 35 yaşında
Smiley emojisi 35 yaşında

Bilgisayar programcısı olan Scott Fahlman, "Smiley" (gülen yüz) sembolünü bundan tam 35 yıl önce geliştirmişti.

Hepimizin onsuz yapamadığı "gülen yüz" ifadesi sonrası, binlerce orijinaline benzeyen emoji yapıldı. Ancak Smiley'in yaratıcısına göre, hiçbiri orijinalinin yerini alamadı.

BBC'ye bir röportaj veren "Smiley'in" tasarımcısı ve fikir babası Scott Fahlman, "Ne kullanabiliriz diye klavyeye bakıyordum. Sonra düşündüm ki... Sadece iki nokta ve bir çizgimiz var. İnsanlar belki kafalarını yan çevirip her zaman parantez işaretiyle kullanılan iki nokta ve parantez işaretiyle güzel bir ifade kullanmak isteyebilirler. Emojinin nasıl bu kadar popüler olduğu konusunda ise inanın hiçbir fikrim yok." dedi.

Fahlman, "Gülümsemek evrensel bir ifadedir ve her kültürde anlamı aynıdır. Orijinal Smiley ifadesi ile ilgili olan en güzel şey, onun saf ve öz bir ifadeyi içtenlikle temsil edebilmesi." diye konuştu.

Smiley'i bize kazandıran tasarımcısına göre, günümüzde binlerce emoji seçeneği var, ancak klavyedeki karakterlerinin yerini hiçbir şey tutmuyor. Tasarımcıya göre, klavye karakterlerinin yerini hiçbir sembol ya da tasarım tam olarak karşılayamıyor. 

YORUMLAR