RTÜK Akit TV'ye ceza vermedi

Medyaloji.net » polemik » RTÜK Akit TV'ye ceza vermedi
RTÜK Akit TV'ye ceza vermedi

AKP kontenjanından seçilen 3 üye "Yaptırım uygulanmasın" oyu verince, karar bir sonraki toplantıya kaldı.

 RTÜK’ün AKP’li üyeleri, Milli Kurtuluş Savaşı kahramanı, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile eşi ve CHP’li Hüznü Bozkurt’a Akit Tv’de yapılan hakaretleri "ifade özgürlüğü" saydı. Bilirkişi de skandal bir raporla "İnönü’nün cevap hakkını kullanmasını" tavsiye etti!

BirGün gazetesinden Hüseyin Şimşek’in haberine göre, Albayrak Holding’in sahibi olduğu TVNet’te yayımlanan “Derin Tarih” isimli programda Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı Afet İnan hakkında “Çankaya’nın nikahsız First Lady’si” ifadelerinin kullanılmasının ardından bir hakaret de İsmet İnönü’ye, eşine ve CHP milletvekili Hüsnü Bozkurt’a yapıldı. Bu hakaretleri RTÜK’ün AKP’li üyeleri “İfade özgürlüğü” olarak değerlendirildi. Bilirkişi de 1973 yılında ölen İsmet İnönü’nün ve 1992 yılında ölen eşi Mevhibe İnönü’nün cevap haklarını kullanmasını tavsiye etti.

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, 3 Nisan’da AKİT TV’de yayınlanan “Gün Başlıyor” isimli programda sunucu Ahmet Keser’in eski başbakanlardan İsmet İnönü’ye ve eşi Mevhibe İnönü’ye yönelik hakaretleri sonrasında RTÜK Üst Kurulu’na başvurdu. Programın incelenmesi talebinde bulunan Altıok’un bu isteminin ardından kurul toplanarak AKİT TV’deki programı inceledi.

 

‘KARILARINIZI KOLLARINA VERİRSİNİZ’

Programda, sunucu Keser, Yunanistan eski Başbakanı Elefterios Venizelos’un, İsmet İnönü’nün ve Mevhibe İnönü’nün görüntülerini göstererek, “Bak bu Venizelos, tanıştırayım denize döktüğünüz. Bak bu da İnönü. Yanındaki de karısı. Siz ancak karılarınızı kollarına verirsiniz” ifadelerini kullandı.

ART ARDA HAKARETLER

Keser ayrıca CHP Milletvekili Hüsnü Bozkurt’un referandum öncesinde sarf ettiği “Denize dökeriz” sözlerini şu hakaretlerle yorumladı:

“Size güleriz biz, güleriz. Ne yapacakmış bak, bak. Üç beş tane ayyaş da bunu gaza getiriyor, gaza geldikçe bu hala bravo, bravo. Size zaten böyle alkışlar bravo. Geri kalan kısımda da dans edersiniz. İşiniz gücünüz Cumhuriyet balolarında dans etmek. Bak memleketli bilir. Anadolu’da yaşayan insan bilir. İçi boşalır içi. Sadece k... kalır. Aman dikkat edin, zaten sadece k… kalmış da. Aman dikkat edin ha.”

4 ÜYE ‘YAPTIRIM’ İSTEDİ

Keser’in bu sözlerini inceleyen RTÜK Üst Kurulu’nda AKP’li üyelerin çıkışları tartışma yarattı. RTÜK’ün CHP’li üyeleri İsmet Demirdöğen ile Süleyman Demirkan, HDP’li üyesi Ersin Öngel ve MHP’li üyesi Esat Çıplak, bu sözlere yaptırım uygulanması gerektiğini savundu.

İki AKP ve bir MHP üyesinin katılmadığı toplantıda, kurulun AKP’li üyeleri Taha Yücel, Hamit Ersoy ve Nurullah Öztürk hakaretler için “yaptırıma gerek olmadığı” yönünde oy kullandı.

UZMANDAN SKANDAL RAPOR

AKİT TV’deki hakaretler için RTÜK uzmanı tarafından hazırlanan rapor da skandal niteliğinde. Programı değerlendiren RTÜK uzmanı, İsmet İnönü ve eşi Mevhibe İnönü ile CHP Milletvekili Bozkurt’a yönelik hakaretleri, “İfade özgürlüğü” kapsamında değerlendirdi ve “İsmet İnönü ile Mevhibe İnönü’nün cevap ve düzeltme hakkı kullanması” önerisini yaptı.

KARAR YETER SAYISI ÇIKMADI

Yapılan oylamanın sonucunda AKP kontenjanından seçilen üç üyenin “yaptırım uygulanmasın” şeklindeki oyuna karşılık geri kalan 4 üye “yaptırım uygulansın” şeklinde oy kullandı. Karar alınabilmesi için en az beş üyenin oyu gerekli olduğundan oylama üyelerin tamamlanmasının ardından bir sonraki RTÜK Üst Kurulu toplantısında bir kez daha gündeme gelecek.

YORUMLAR