Partilerin ekran sırası belli oldu

Medyaloji.net » televizyon » Partilerin ekran sırası belli oldu
Partilerin ekran sırası belli oldu

Seçime katılacak siyasi partilerin TRT'de yayınlanacak propaganda konuşmalarının yayın zamanı ve sırası açıklandı.

Genel seçime katılacak siyasi partilerin TRT'de yayınlanacak propaganda konuşmalarının yayın zamanı ve sırası, Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK) çekilen kurayla belirlendi.

Buna göre, 31 Mayıs'ta başlayacak birinci propaganda konuşmalarında AK Parti 17, CHP 7, MHP 14 ve HDP ise 18'nci sırada yer aldı.

Kura çekimi öncesinde konuşan, YSK Başkanı Sadi Güven, ilgili mevzuat gereğince, siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propagandaların başlayacağı 31 Mayıs 2015 Pazar ile son gün olan 6 Haziran 2015 Cumartesi yapacakları 10'ar dakikalık propaganda konuşmalarının yayın saatleri ve sıralarının kurayla belirleneceğini söyledi. 

Yurt içinde oy pusulaları ve zarfların tüm seçim merkezlerine gönderildiğini belirten Güven, "Yurt dışı temsilcilikleri ve gümrük kapılarında oy verme işlemi düzenli bir şekilde devam etmektedir" dedi.

Yurt dışında 54 ülkede 112 temsilcilikte sandık kurulduğunu hatırlatan Güven, şunları kaydetti: 

"Temsilciliklerin 38'inde 1 gün, 20'sinde 2 gün, 12'sinde 3 gün, 2'sinde 4 gün, birinde 10 gün, 7'sinde 16 gün, 32'sinde ise 24 gün oylama yapılacaktır. Bugün itibarıyla toplam 482 bin 638 seçmenimiz oyunu kullanmıştır. Seçimlerimiz şeffaf ve denetlenebilir bir şekilde yapılmaktadır. Bu seçimde, sandık sonuç tutanaklarının yanı sıra halkımızın çetele dediği sayım döküm cetvelleri ile il ve ilçe birleştirme tutanakları da taranacak. Siyasi partiler, sandık sonuçlarını görürken sandık sonuç tutanaklarını ve sandık döküm cetvelleri ile birleştirme tutanaklarını görecek. Birleştirmede hata olup olmadığını görebilecekler." 

Konuşmanın ardından siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı kurada, 31 Mayıs'taki konuşma sıralaması şöyle belirlendi:

"Millet Partisi, Komünist Parti, Vatan Partisi, Merkez Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, Liberal Demokrat Parti, CHP, Demokratik Sol Parti, Doğru Yol Partisi, Yurt Partisi, Anadolu Partisi, Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi, Saadet Partisi, MHP, Halkın Kurtuluş Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, AK Parti, HDP, Hak ve Adalet Partisi ile Demokrat Parti."

Konuşma ve görüntülü propaganda süreleri

Seçime katılacak tüm siyasi partiler, 10'ar dakikalık iki konuşma haklarından birini 31 Mayıs Pazar, diğerini ise 6 Haziran Cumartesi günü saat 18.00'e kadar kullanmak zorunda.

Seçime katılacak partilerden anamuhalefet partisi CHP 10'ar dakikalık 4 konuşma, TBMM'de grubu bulunan MHP ile HDP 10'ar dakikalık 3 konuşma yapma hakkına sahip olacak. İktidardaki AK Parti'nin ise 10'ar dakikalık 3 konuşmaya ilaveten 20 dakikalık 1 konuşma daha yapma hakkı bulunuyor.

Seçime katılan diğer 16 parti ise 10'ar dakikalık 2 propaganda konuşması yapabilecek.

Televizyondan yapılacak propagandalarda AK Parti, CHP, MHP, HDP görüntülü propaganda hakkına sahip olurken, seçime katılan diğer 16 siyasi parti sadece 31 Mayıs ile 6 Haziran'da iki propaganda konuşması yapabilecek.

Öte yandan, kura çekimi sırasında, Yurt Partisi Ankara Milletvekili Adayı Halit Dervişoğlu, YSK'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği kararları eleştirdi. YSK Başkanı Sadi Güven, YSK'nın Anayasa ve yasaların verdiği yetkiler içinde kullandığını belirterek, "Konuyla ilgili gerekli açıklamalar yapılmaktadır. YSK, hiçbir iş ve işleme ilişkin keyfi davranmamaktadır" dedi. 

YORUMLAR