Otomotiv eylemi yabancı basında!

Medyaloji.net » medya » Otomotiv eylemi yabancı basında!
Otomotiv eylemi yabancı basında!

Bursa'da Renault işçileri ile başlayan metal sanayi grevleri dünyanın önde gelen haber ajaslarının da giderek daha fazla ilgisini çekiyor.

Yabancı basının greve bu kadar önem vermesinin nedenini Radikal'den Barış Avşar yazdı.. İşte o haber...
‘Aha işte geliyor…’ diyor bir işçi, gökyüzündeki sese doğru kafasını uzatıp… Sohbet ettiği ziyaretçisi, ‘Kim geliyor?’ deyince, ‘SEOOO’ diyor yayarak. Gökyüzünde, ‘tam lafının üstüne gelen’ bir helikopterin pırpırı… Laf da şuydu: “ Türkiye ’deki işçiyi her yere örnek gösteriyorlar, ‘ucuz işgücü bizde gelin burada fabrika açın’ diye… Biz bilmiyor muyuz bunu?”

Renault fabrikasının önünde işçiler ‘greve devam’ deyip içeride ve dışarıda bekleyişi sürdürüyor. Coşkunöz yan sanayi fabrikasındaki direnişin kırılması buradaki durumda bir değişiklik yaratmadı. İşçi devam etmeye kararlı. Ancak bu kararlılığı kendine! Dışarıdan her türlü ‘destek’ ve ‘dayanışma’ gibi taleplere karşı kapalılar. Çünkü başladıklarından bu yana en çok duydukları, “İçinize yabancılar karışacak, provokasyon yapacaklar” olmuş. Bu yüzden fabrika dışında bekleyen işçilerin durduğu alana dahi kimse alınmıyor. Birkaç gün önce ziyarete gelen Mustafa Sarıgül’ü de almadıklarını hatırlatıyorlar. İşin bizim için can sıkıcı tarafı bu ‘hiç kimse’ye gazeteciler de dahil… Böyle yaparak kendi eylemlerine yöneltilecek her türlü suçlamayı ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. “Başka partiler”, “siyasiler”, “yabancılar”, “ortalık karıştırıcılar”… Bunu yapıyorlar ama durumla dalga da geçiyorlar. Birbirlerine takılmak istediklerinde ilk kızdırma sözü: “Anarşist misin!”
Haklı eylemlerinin bir şekilde ‘terörist’, ‘anarşist’ gibi sözlerle anılması ihtimali bile onları kızdırıyor. Ekmek davası veren terörist mi olur! “Onlar yine helikopterle gezsinler biz de kağnı ile gezelim… Ama hakkımızı da alalım yahu!” diyor bir başka işçi gökyüzüne bakıp.

DÜNYA NEDEN İZLİYOR?

CEO’nun helikopteri alçalırken fabrikanın sonuna doğru yabancı haber ajanslarının TOFAŞ ve Renault fabrikalarındaki grevlere giderek artan ilgisini hatırlatıyor telefonda bir meslektaş. Son birkaç gündür yerli ajansların birkaç katı fotoğraf geçerek izlemeye başladılar eylemleri, İlgi gerçekten giderek artıyor. Çünkü, bu eylem sadece dünya otomotiv üretiminde ilk 20’de yer alan Türkiye’yi değil, ilk 10’da yer alan İspanya’yı, Doğu Avrupa’nın önemli üreticisi Romanya’yı, Kuzey Afrika’nın Mısır’la birlikte başı çeken ülkesi Fas’ı da etkiliyor. Bu ülkelerde kurulu bulunup, TOFAŞ, Renault ve direnişteki yan sanayi fabrikalarından parça ve motor bekleyen fabrikalarda da üretim durma noktasına geldi çünkü. Yani Bursa’daki metal işçisi sadece Türkiye’nin değil dünyanın gündeminde. Bunu kendileri de iyi biliyor. Bir gazeteci arkadaşımız içeriye giriş yasağına basın emekçilerinin dahil olmasına tepki göstererek, “İyi ama sizi izleyip haberinizi yapamayız…” deyince yanıt hazır: “İzleme abi, dünya bizi izliyor zaten!”

CEO’lar helikopterden, gazeteciler dış kapıdan, farklı ülkelerde onbinlerce işçi dönmeyen üretim bantlarından izliyor Bursa metal işçilerini…

YORUMLAR