Numara taşımada artık beklemek yok!

Medyaloji.net » teknoloji » Numara taşımada artık beklemek yok!
Numara taşımada artık beklemek yok!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, mobil aboneliklerde numara taşıma için getirilen 3 aylık bekleme süresi kaldırılacağını açıkladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, numara taşımadaki bekleme sürelerinin kaldırıldığını belirterek, "Sabit hatlarda numara taşıma için getirilen 3 aylık bekleme süresi kaldırılıyor. Numara taşımadaki uyarı tonu konusunda düzenleme yapılıyor" dedi.

Bakan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'nde değişiklik yaptığını, değişikliklerin de Resmi gazete'de yayımlandığını ifade etti.

Numara taşımada alıcı işletmecide devir işleminin mümkün olmamasına rağmen tüketiciler açısından kimi zaman mağduriyet yaratan uygulamaların olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Yeni düzenlemeyle taşınan numaranın da alıcı işletmecide bir başkasına devredilmesi mümkün hale getirildi" diye konuştu.

3 AYLIK BEKLEME ZORUNLULUĞU KALKIYOR

Abonenin, numarasının tahsisli olduğu işletmeciyle ilk abonelik sözleşmesini imzaladığı tarihten itibaren 3 ay geçmeden numarasını taşıyamadığını hatırlatan Yıldırım, yeni düzenlemeyle sabit abonelerin bu 3 aylık bekleme süresi olmaksızın numaralarının taşınmasına imkan tanındığını kaydetti.

Yıldırım, mobil abonelerde ise numaranın taşınabilmesi için numaranın tahsisli olduğu işletmeciyle ilk abonelik sözleşmesinin imzalandığı tarihten itibaren geçmesi gereken 3 aylık bekleme zorunluluğunun devir yoluyla yapılan aboneliklerde kaldırıldığını anlattı.

Abonelerin numaralarının taşınmasına yönelik talepte bulunmasının ardından işletmecilere, talebin yerine getirilmesi için tanınan sürelerin kısaldığını dile getiren Yıldırım, "İşletmecilerin taşıma taleplerini iletim süresi 2 günden 1 güne, taşıma talebinin işletmeciler tarafından kontrol süresi de yine 2 günden 1 güne indirilecek. Böylece numara taşıma işlemi, hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleşecek" dedi.

Abonelerin talebi olmaksızın numaralarını taşınmasına yönelik uygulamaların olduğunu dile getiren Yıldırım, "İşletmeci kaynaklı sebeplerle abonenin talebi olmaksızın numarasının taşındığı durumlarda abonenin ödemek zorunda kaldığı cayma bedeli, fatura gibi ücretlerin ilgili işletmeciler tarafından karşılanmasına yönelik düzenleme yapıldı" ifadesini kullandı.

'ABONELER UYARI TONU ALMAMA HAKKINA SAHİP OLACAK'

Numara taşımadaki uyarı tonu konusunda yapılan yönetmelik değişikliğinin yürürlüğünün Danıştay tarafından durdurulduğunu anımsatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Yönetmelikte bu konuyla ilgili düzenleme yapıldı. Buna göre, mobil numara taşınabilirliğinde arayan aboneler için ayırt edici olacak şekilde uyarı tonu verilecek. Ancak, abonelerden isteyenler, numara taşınabilirliğine ilişkin olarak uyarı tonunu almama hakkına sahip olacak. Sabit numara taşınabilirliğinde ise halihazırdaki uygulama devam edecek."

YORUMLAR