Nobel Ödülü'nü satıyor

Medyaloji.net » dünya » Nobel Ödülü'nü satıyor
Nobel Ödülü'nü satıyor

DNA alanında yaptığı çalışmalarla Nobel Ödülünü kazanan James Watson, ödülünü açık arttırmaya çıkardığını açıkladı.

DNA alanında yaptığı çalışmalarla 1962 yılında Nobel Ödülü'nü kazanan James Watson, ödülünü açık artırmaya çıkaracağını açıkladı.

Cambridge Üniversitesi'nde 1950'li yıllarda DNA'nın yapısı üzerinde yaptığı araştırmalarla 1962 yılında Nobel Ödülü'ne layık görülen James Watson, ödülünü 4 Aralık'ta açık artırmaya çıkarıyor. Francis Crick ve Maurice Wilkins ile Nobel Tıp ve Psikoloji ödüllerini paylaşan Watson, açık artırmadan elde edilecek geliri hayatı boyunca ilgilendiği alanlarda yapılacak bilimsel çalışmalara adayacağını belirtti.

85 yaşında olan Watson, New York'taki Christie's açık artırma evinde yapılacak satışta ödül ile takdim edilen el yazısı konuşma metnini ve kabul yazısını da satacağını duyurdu. DNA araştırmalarının öncülerinden biri olarak tarihte yer edinen Watson, CNN'e 2013'te yaptığı açıklamada Crick için 'gerçekten konuşabildiğim ilk insandı' ifadesini kullandı. Watson, DNA'nın ne kadar önemli olduğu konusunda kendisini sadece Crick'in anlayabildiğini söylemişti.

Watson ve Crick, 1953 yılında DNA'nın birbirine dolanmış iki zinciri temsil eden moleküllerden oluştuğu sonucuna varmış ve sarmal yapıyı keşfetmişti. DNA'nın bilgi sakladığı ve nasıl kopyalandığı alanında elde edilen bilgiler, biyoloji alanındaki kırılma noktalarından biri olmuştu.

DNA mektubu rekor fiyata satılmıştı

Watson, elde edeceği geliri başta Cold Spring Harbor Laboratvuarı, Chicago Üniversitesi ve Clare College Cambridge için harcamak istediğini belirtti. Bilim insanı, akademik dünyayı fikir ve anlayışın güçleneceği bir ortam olarak korumak adına açık artırmanın kendisine yardımcı olacağını söyledi.

Francis Crick'in oğluna yazdığı, DNA'nın yapısını anlatan mektup 'Secret of Life', geçtiğimiz yıl 6.06 milyon dolara alıcı bulmuştu. Crick, mektubu Watson ile yaptıkları keşiften haftalar önce yazmıştı. İkilinin elde ettiği tarihi bilgiler, Nature dergisinin Nisan 1953 sayısında yayımlanmıştı.

YORUMLAR