NASA, Jüpiter’de gerçekleşen fırtınayı fotoğraflamayı başardı

Medyaloji.net » teknoloji » NASA, Jüpiter’de gerçekleşen fırtınayı fotoğraflamayı başardı
NASA, Jüpiter’de gerçekleşen fırtınayı fotoğraflamayı başardı

NASA oldukça uzun tarihinde şimdiye kadar birçok şahane uzay olayını fotoğraflamayı başardı.

Genellikle şaşkınlıkla ya da hayranlıkla baktığımız bu karelere şimdi bir yenisi daha eklendi. Jüpiter‘in gözlemlendiği sırada gerçekleşen fırtına gerçek olduğuna inanmakta zorlanacağımız bir fotoğrafın çekilmesine vesile oldu.

 

Bu ilgi uyandıran görüntü 2011 senesinde uzaya gönderilen uzay aracı Juno tarafından kaydedildi. Bu araç geçtiğimiz ay Jüpiter‘in etrafında gerçekleştirdiği bir turu daha tamamladı. 2016‘dan beri Jüpiter’in yörüngesinde olan bu uzay aracı elde ettiği görüntüleri analiz ederek NASA‘ya iletiyor. Elde edilen bu veriler uzaya dair daha fazla detayı öğrenmemize yardımcı oluyor.

Juno kısa bir süre önce Jüpiter’in oldukça yakınından geçti. Bu da hakkında birçok şeyi henüz bilmediğimiz gezegeni oldukça yakından görüntülemeyi mümkün kıldı. 14,500 kilometre yükseklikte JunoCam tarafından çekilen fotoğraf Jüpiter’i şimdiye kadar alıştığımızdan çok farklı bir şekilde görmemizi sağladı.

Fotoğrafa baktığımızda kahve üzerine dökülmüş, karıştırılmaya hazırlanan süt görünümü özellikle dikkat çekiyor. Oysa burada Jüpiter’de yaşanan bir fırtınaya yakından şahit oluyoruz. Roman Tkachenko‘nun fotoğrafın renkleriyle oynaması ardından bu fırtınanın hatları daha belirgin hale geliyor. Bilgisayarda yaratılmış gibi görünen bu karenin gerçek olması ise görenleri oldukşa şaşırtıyor.

Juno’nun Jüpiter’in yörüngesinde gerçekleştireceği bir sonraki yakın uçuş Mayıs 2017‘de gerçekleşecek.

YORUMLAR