Microsoft ve Facebook'tan flaş ortaklık!

Medyaloji.net » teknoloji » Microsoft ve Facebook'tan flaş ortaklık!
Microsoft ve Facebook'tan flaş ortaklık!

İki dev, okyanusu boydan boya geçen, 160 terabit'lik bant genişliği sunan yeni bir kablo döşüyor!

 Facebook ve Microsoft, çılgın bir proje için güçlerini birleştiriyor. İki firma, yaptıkları bir duyuruda Atlantik Okyanusu'nun ortasına devasa bir veri kablosu yerleştirmeyi planladıklarını açıkladı. Yapımına Ağustos 2016'da başlanacağı söylenen bu dev projenin Ekim 2017'de tamamlanması öngörülüyor.

İspanyolcada "gelgit" anlamına gelen "MAREA" olarak adlandırılan bu dev kablo 6600 kilometreyi aşan uzunluğuyla bütün bir okyanusu boydan boya geçecek ve saniyede 160 terabit'lik bir bant genişliği sağlayacak kapasiteye sahip olacak. Microsoft'tan yapılan açıklamaya göre söz konusu kablo şimdiye kadar Atlantik'i geçen en yüksek kapasiteli su altı kablosu olacak.

Dev kablonun bir ucu veri merkezleri için önemli bir nokta olan ABD'nin Virginia eyaletine, diğeri de İspanya'nın Bilbao şehrine uzanacak. Kablo ayrıca Afrika, Orta Doğu ve hatta Asya için de daha etkili bir veri dolaşımının önünü açacak.

Yapılan açıklamada MAREA'nın "bant genişliği oranlarında daha hızlı bir büyümeye yol açacak olan daha düşük maliyet ve daha kolay ekipmanları" da beraberinde getireceği belirtiliyor.

Google'ın Project Fi atılımından sonra Microsoft ve Facebook'un veri iletişimi açısından bu denli etkili bir insiyatif alma çabası telekom firmalarını da düşündürmeye başlayacak gibi.

YORUMLAR