Mazda ve Toyota elektrikli otomobil için birleşiyor

Medyaloji.net » teknoloji » Mazda ve Toyota elektrikli otomobil için birleşiyor
Mazda ve Toyota elektrikli otomobil için birleşiyor

Japonya’nın iki dev otomobil üreticisi Mazda ve Toyota, ABD’de elektrikli otomobil pazarında avantaj kazanmak için güçlerini birleştirme kararı aldı.

İki üretici, birlikte elektrikli otomobil geliştirmenin yanında ABD’de bu otomobilleri üretecek fabrikayı da ortak olarak kuracaklar.

Toyota ve Mazda’nın eşit miktarda yatırım yapacağı fabrikada yılda 300 bin otomobil üretilebilecek. İki Japon firmasının ABD’de otomobil fabrikası kurması, yabancı şirketlere karşı olumsuz tutumuyla bilinen ve ABD’de satılan ürünlerin ABD’de üretilmesi gerektiğini vurgulayan yeni ABD Başkanı Trump’ın sempatisini kazanmak için atılmış önemli bir adım olarak da yorumlanıyor.

Toyota, elektrikli motorlar yerine yatırımını uzun zamandır hidrojen yakıtlı motorlara yapıyordu. Ancak elektrikli motorların yaygınlaşmasıyla beraber Toyota bu alanda geride kalmış ve li-ion pilleri temel alan elektrikli otomobiller üretmek üzere çalışmalara başlamıştı. Mazda ile yapılacak işbirliği ile iki firma, özellikle ABD’de büyük rekabetin başladığı elektrikli otomobil konusunda, rakiplerine karşı güçlerini birleştirmiş olacaklar. Mazda ise 2019 yılında tamamen elektrikle çalışan yeni modellerini duyurmak üzere hazırlanıyor.

Japonya’da daha önce de Nissan elektrikli otomobil konusunda Fransız Renault ile işbirliği yapmış ve iki firma o günden beri ortaklıklarını geliştirmişti.

YORUMLAR