Kredi Garanti Fonu KOBİ'lere aktarılmalı

Medyaloji.net » iş dünyası » Kredi Garanti Fonu KOBİ'lere aktarılmalı
Kredi Garanti Fonu KOBİ'lere aktarılmalı

TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı Kredi Garanti Fonu’nun KOBİ’ler için kullanılmasını istedi.

 KOBİ’lerin en önemli sorunlarının nitelikli finansmana erişim olduğuna dikkat çeken TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı, Kredi Garanti Fonu’nun(KGF) bütçesinin 40 milyar TL’ye çıkarılmasını istedi. KOBİ’lere verilecek uzun vadeli düşük faizli krediler ile Türkiye ekonomisinin oksijeni niteliğinde olan finansman sıkıntısının çözüleceğini söyleyen Çuhacı “Kredi Garanti Fonu KOBİ Garanti Fonu olsun” dedi.

Türk finans sektörünü korumak ve geliştirmek adına bankaların gerçekleştirdikleri uygulamaların reel sektörün aleyhine işlemeye başladığını ifade eden Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı, “Yüksek faizli krediler, çek yasası ve piyasayı engelleyici diğer unsurlar KOBİ’lerin ihtiyacı olan oksijeni tüketiyor” dedi ve çözüm olarak Kredi Garanti Fonu’nu gösterdi.

TÜGİAD’ın daha önce yaptığı araştırma sonuçlarını anımsatan Çuhacı, KOBİ’lerin en önemli sorunlarının nitelikli insana ve finansmana ulaşmak olduğunu anımsatarak şunları söyledi:

KOBİ'LER TÜRK EKONOMİSİNİN ANA LOKOMOTİFİ

“Bankaların KOBİ’lere verdikleri krediler hem niteliksiz hem de riskli kredilerdir. Yüksek faiz maliyetiyle, ipotek-kefalet uygulamalarıyla güç bela verilen kredileri bankalar diledikleri an geri çağırabiliyorlar. Yüksek faizli kredi oranları finansman maliyetlerini arttırırken, bankaların tutumu da KOBİ’lerin önünü görmesini engelliyor. AB standartlarına göre Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99’undan fazlası KOBİ'dir. İstihdamın yüzde 75,8'ini, ihracatın yüzde 56’sından fazlasını KOBİ'ler sağlıyor. Türk ekonomisinin ana lokomotifi olan KOBİ’lerin, 2023 hedeflerine ulaşmak için ve sosyal refahın dengeli dağılımı için kesinlikle korunması gerekiyor. Bu sebeple KOBİ’lere pozitif ayrımcılık yapılmalı”



400 MİLYAR LİRA YETERSİZ

Türkiye’de bankacılık sektörünün toplam kredi hacminin yaklaşık 1,5 trilyon lira olduğunu ve bunun yüzde 26’sına tekamül eden yaklaşık 400 milyar liranın KOBİ’lere kullandırılan kısmı olduğunu ifade eden Çuhacı “Bu rakam oldukça yetersiz. KOBİ’lerimizin en temel ihtiyacı olan finansmana erişimde teminat yetersizliği engeli noktasında devreye giren ve KOBİ’lerimize kefil olan Kredi Garanti Fonunun (KGF) 1. dereceden sorumlu garanti fonu olması gerekiyor. Ancak bu şekilde kredi yükü bankaların üstünden alınabilir ve KOBİ’lerin kurumsallaşması, markalaşması, büyümesi ve dünyaya açılması için gerekli finansman sorunu aşılabilir” dedi.

KREDİ GARANTİ FONU, KOBİ GARANTİ FONU GİBİ ÇALIŞMALI

KGF’ninbütçesinin 4 milyar TL olduğuna dikkat çeken Çuhacı, bu bütçenin yetersiz olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Hasta kan kaybediyorsa çözüm kan vermektir. Ekonomimizin yüzde 99’unu oluşturan KOBİ’lerimizin de kana ihtiyacı var. Şimdilik KGF’ye 40 milyar TL bütçe verilmelidir. 40 milyar TL harcanması anlamına gelmiyor bu. Her kredi batmayacak zira… Ancak bu fon bankaların risklerini de dengeleyeceği için KOBİ’ler uzun vadeli ve düşük faizli; yani nitelikli kredi kullanabilecekler. İnanın bu uygulama Türk ekonomisinde domino etkisi yaratarak bir yandan istihdamı, genç girişimciliği ve yatırımı arttırırken bir yandan da dış ticaret açığını azaltacak. Bankalara olan bağımlılığı azalacak olan KOBİ’ler için özgür rekabet ortamı yaratılacak ve söz konusu bütçe artırımı KOBİ’lerin can suyu olacak. Bunun için Kredi Garanti Fonu’nun KOBİ Garanti Fonu gibi çalışması gerekiyor.” 

KOBİ’lerin girişimci ruhunun Türk ihracatçındaki öneminden yola çıkarak KOBİ’lere verilecek destekler ile Türkiye’nin ihracat performansının artacağını ve cari açık sorununun çözümüne katkı sağlayacağını dile getiren Çuhacı, “Çözüm önerimiz olan uygulama ile KOBİ’ler teknolojik yatırım yapma ve AR-GE’ye fon ayırabilme şansını elde edecek. Böylelikle uluslararası rekabet gücümüz de artmakla kalmayıp Türkiye’nin toplumsal, sosyal ve ekonomik refahı için ciddi bir itici güç sağlanmış olacak” dedi.

YORUMLAR