Japonlar otonom gemi geliştiriyor

Medyaloji.net » teknoloji » Japonlar otonom gemi geliştiriyor
Japonlar otonom gemi geliştiriyor

Otonom gemiler, iki liman arasındaki en kısa, en etkin, en güvenli rotayı tespit ederek bu rota üzerinde insan müdahalesine gerek kalmadan hareket edebilecek.

Tüm dünya otonom otomobilleri ve otonom kamyonları bekleyedursun, Japonya otonom sürüş teknolojisinde yeni bir alana el attı. Kago gemileri için otonom sürüş teknolojisi geliştirmeye başlayan Japonların hedefi dünya limanları arasında kendi kendine yük taşıyabilen gemi filoları kurarak ticarette büyük bir avantaj elde etmek.

Otonom gemiler, iki liman arasındaki en kısa, en etkin, en güvenli rotayı tespit ederek bu rota üzerinde insan müdahalesine gerek kalmadan hareket edebilecek. 2025 yılında hizmete girmesi planlanan gemilerden ilk aşamada 250 adet üretilecek.

Kargo gemileride veya başka deniz araçlarında şu anda otopilot uygulamaları bulunuyor ve yaygın olarak kullanılıyor ancak bu uygulama sadece geminin belli bir hedefe düz bir rotadan çıkmadan ilerlemesini sağlıyor ancak yeni teknoloji yapay zeka sayesinde geminin en güvenli rotayı bulmasını, çevredeki engelleri, tehlikeleri tespit edebilmesini ve gerektiğinde rotayı değiştirmesini sağlayacak.

Japonya dışında şu anda Rols Royce da otonom gemiler üretmek için bir çalışma yürütüyor. Deniz motorları da üreten firmanın otonom gemilerinin 2020 yılında suya inmesi bekleniyor. Rols Royce gemileri ayrıca uzaktan kumandalı olarak çalışabilecek. Böylece merkezi bir noktada oturan kaptanlar, denize hiç açılmadan, okyanuslarda gemileri kontrol edebilecekler.

YORUMLAR