İş Bankası "Altın Gençler"i ödüllendirdi

Medyaloji.net » iş dünyası » İş Bankası "Altın Gençler"i ödüllendirdi
İş Bankası "Altın Gençler"i ödüllendirdi

Türkiye İş Bankası, 1971 yılından bu yana sürdürdüğü "Altın Gençler" projesi kapsamında üniversite sınavında başarılı olan 91 öğrenciyi İş Kuleler'de düzenlenen törenle ödüllendirdi.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, "Çalışkan, ufku açık, geleceği okuyan, okuduğunu sorgulayan, vizyoner ve iffetli gençlere bu ülkenin ihtiyacı var" dedi.

Türkiye İş Bankası, 1971 yılından bu yana sürdürdüğü "Altın Gençler" projesi kapsamında üniversite sınavında başarılı olan 91 öğrenciyi İş Kuleler'de düzenlenen törenle ödüllendirdi.

Törende konuşan Bali, İş Bankası'nın 44 yıldır Altın Gençler'i ödüllendirdiğini belirterek, bu kapsamda 3 binden fazla öğrenciye ödül verildiğini söyledi. İş Bankası olarak yaptıkları her işte olduğu gibi Altın Gençler projesinde de sürekliliğin esas olduğunu ifade eden Bali, şöyle konuştu:

"Her sene, o yıl bankanın kaçıncı kuruluş yıl dönümüyse o kadar sayıda öğrencimizi ödüllendiriyoruz. Bizim yaptığımız ödüllendirme düzeyi her ne olursa olsun asıl işi öğrenciler aileleriyle ve öğretmenleriyle yapıyor. Altın Gençler, elde ettikleri başarıyı disiplinli çalışma, metanet ve kararlılığa borçlu. Bu yıl 91. kuruluş yıl dönümümüz. O günden bu güne elde ettiğimiz başarılar, bir kurumsal başarı örneği olarak karşımıza çıkıyor.

Başarının arkasında metanetli ve kararlı çalışma yatıyor. Geleceği tasarlayacak, hayal ettiği başarıyı gerçekleştirmek için gerekenleri aşama aşama yapan insanlar başarılı oluyor. Zekaya değil gayret ve disiplinli çalışmaya güvenmek gerekiyor. Çünkü işlenmemiş zekanın hayatta, pratikte hiçbir anlamı yok. Hatta uyumsuzluk sorunlarıyla çevresine sorunlar yaratır. Onun için toplumla iç içe, anlaşarak, başarısından rahatsız olunan bir profil olmayarak, karşılıklı sevgi ve saygı içinde, kıskanılan değil gıpta edilen, örnek alınan, rol model olan bir tarz içerisinde olmak gerekiyor. Bu da ancak toplumdan kopmamak ve eşit ilişkiler kurmaya özen göstermek suretiyle yapılabilir."

 

-"Orta 2'den terk bir ulusuz biz"

 

Bali, sınav sürecinde 2 milyonun üzerinde öğrenci arasında başarılı olmanın çok önemli ve çok değerli olduğunu belirtti. Atatürk'ün "en kuvvetli sermaye zeka, dikkat ve iffettir" sözünü hatırlatan Bali, ödül alan öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:

"Çalışkan, ufku açık, geleceği okuyan, okuduğunu sorgulayan, vizyoner ve iffetli gençlere bu ülkenin ihtiyacı var. Türkiye'de ortalama okulda kalma süresi 7 yıldan az. Orta 2'den terk bir ulusuz biz. Bu durum bireysel ve toplumsal bir sorumluluk yüklüyor. Bireylerin bu süreçte kişisel gelişimlerine özel önem vermeleri gerekiyor.

Kişisel gelişiminizden önce büyük davalara, memleket kurtarmalara, ali mevzulara heveslenmeyin. Erken kahramanlıklara soyunmayın. Size 'apolitik olun, sosyal sorunlara karşı duyarsız olun' demiyorum ama öncelikle kişisel gelişiminizi sağlayın. Zaten kişisel gelişimde mesafe kaydedemeyen bir genç vatanı da kurtaramaz, kurtarılacaklar listesine eklenir, biz bir de onun için çalışmak zorunda kalırız. O yüzden önce kendi kişisel gelişiminizi sağlayacaksınız ve ilerleteceksiniz. Başarılarınızı yaygınlaştırarak, hizmet alanınızı genişleterek hep beraber bunu yapmaya çalışıyoruz. Bunun en büyük örneği İş Bankası'dır."

Bali, İş Bankası'nın kurulduğu tarihte 2 şube, 37 çalışan ve son derece kısıtlı bir sermayeyle işe başladığını kaydetti. Bugün dünyanın ilk 100 bankası arasına giren tek Türk bankasının İş Bankası olduğunu dile getiren Bali, şöyle devam etti:

"İş Bankası, bu ülkede ekonomiye en fazla kaynağı krediler yoluyla sağlayan bir banka olmuşsa, çalışma, başarı ve bu yaygınlaştırmayla gerçekleştirdi bunu. Her alanda sosyal sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz. Bunu da kolay elde etmiş değiliz. Adeta nesilden nesile el vererek, ortak değerler yaratıp bu ortak değerleri koruyarak, ortak emek ve ortak alın teriyle yaptık. Aynı azim ve kararlılıkla çalışmaya devam ediyoruz ve edeceğiz. Altın Gençler'e başarılar diliyorum. Bu başarılar başınızı döndürmesin. Hayatta en önemli başarı, mutlu olabilmeyi başarabilmektir.

Bali, konuşmasının ardından 91 Altın Genç adına Sueda Şanlı ve Rüstem Tamer Özgen isimli öğrencilere başarı plaketi takdim etti.

 

-"Günümüzdeki eğitim sistemi sınıf atlama"

 

Ödül töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bali, "Bizim dönemimize göre günümüzde eğitim sistemi sınıf atlama. Bizim dönemimizde üniversite sınavını kazanan neredeyse yoktu. Kazanacağımıza inanç da yoktu" dedi. Bali, 12 Eylül dönemi nedeniyle zor şartlarda eğitim aldıklarını ve üniversiteye hazırlanırken ortaokul mezunu gibi hareket ettiğini söyledi. Bir gazetecinin, "Eğitimin kalitesi açısından 12 Eylül şartlarıyla günümüzü nasıl kıyaslıyorsunuz?" sorusuna Bali, şu cevabı verdi:

"Biz gittiğimizde özellikle ODTÜ'de 'ODTÜ'nün daha önceki eğitim seviyesi çok daha yüksek, bu YÖK döneminde iyice düştü' sözü çok yaygındı. Ama ben okul hayatımda, ondan sonra girdiğim iş sınavlarında ve iş hayatında o beğenilmeyen ODTÜ'nün bize neler sağladığını gördüm. Onun için ODTÜ'de gerçekten çok yüksek seviyede bizim üzerimizde hakkı olan hocalarımız var.

Bünyemizde çalışmak bize başvuruda bulunan kesime baktığımızda, başarılı olan öğrenciler her yerde başarılı. Ama vasata baktığınızda seviyenin yeteri kadar tutturulamadığını çok fazla görüyoruz. Bir kere dile hakimiyet çok zayıflamış durumda. Dahi anlamındaki 'de'yi bitişik mi ayrı mı yazacağını bilmiyor yeni nesil."

Bali, Altın Gençler projesi kapsamında ödül alan öğrencilerin yüzde 40'ının Tıp, yüzde 25'inin Hukuk fakültelerine girdiğini, geri kalanının da mühendislik, iktisat ve işletme fakültelerini kazandığını söyledi.

İş Bankası olarak sınav açacakları zaman belirli bir kontenjana göre hareket etmediklerini belirten Bali, "Biz sınav açtığımız zaman aradığımız nitelikleri kaç kişi karşıladıysa onların tamamını alıyoruz. Çünkü o bizim aradığımız bir özellik. Niye onu kaçıralım? Ama çıkmadıysa da hiç kimse kazanamamış olabiliyor. Örneğin, bir yıl teftiş kuruluna giren sayısı 20 olurken başka bir yıl 3 olabiliyor. Mesela ben 24 kişinin birlikte katıldığı bir sınavda girmiştim bankaya" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR