İran'a göre Fatmagül suçlu

Medyaloji.net » dünya » İran'a göre Fatmagül suçlu
İran'a göre Fatmagül suçlu

İranlı yönetmen Ziyaettin Dorri, “Fatmagül’ün Suçu Ne?” dizisinden esinlenerek dizi yapmaya kalkınca muhafazakâr kesim ayağa kalktı.

Vedat Türkali’nin yazdığı “Fatmagül’ün Suçu Ne” sinema filminden uyarlanan aynı adlı dizi, dört erkeğin toplu tecavüzüne uğrayan ve aralarından biriyle evlenmek zorunda bırakılan Fatmagül’ün hikâyesini anlatıyor. Fatmagül karakterini Beren Saat’in canlandırdığı dizi ekranlara geldiği 2010 yılında da tecavüz sahnesi Türkiye’de de çok tartışılmıştı.

‘Zeynep’in suçu ne’ İran’da tartışma yarattı. Yönetmen Ziyaettin Dorri, Türk yapımı “Fatmagül’ün Suçu Ne?” dizisinden esinlenerek devlet televizyonu için bir dizi yapmayı planladığını açıkladı. Televizyondan bütçe isteyen ve onay bekleyen İranlı yönetmen, “Zeynep” adıyla çekeceği dizinin İran versiyonunda “İslami özelliklerin” ön planda tutulacağını ve “ahlaki değerlere” önem verileceğini söyledi. Dorri, diziyi İran kültürüne uygun bir şekilde yapacağını ifade etti.

‘Yüzeysel’ tepkisi

Ancak İranlı yönetmenin teşebbüsü başta muhafazakâr kesim olmak üzere ülkede tepkiyle karşılandı. Cevan gazetesi, Türk dizilerin yüzeysel olduğunu ve aile yapısına zarar verdiğini öne sürerek Türk dizisinden esinlenerek İran versiyonunu yapmanın hata olduğunu savundu. Türk dizileri son yıllarda İran halkı tarafından büyük ilgiyle takip ediyor. Özel televizyon kanallarının yasak olduğu İran’da, yurtdışından yayın yapan kanalllar “Fatmagül’ün Suçu Ne” başta olmak üzere Farsça dublajlı Türk dizilerini yayınlıyor.

YORUMLAR