İletişim Fakültesi mezunları RTÜK'ü ziyaret etti

Medyaloji.net » medya » İletişim Fakültesi mezunları RTÜK'ü ziyaret etti
İletişim Fakültesi mezunları RTÜK'ü ziyaret etti

Formasyonlu İletişim mezunlarının yıllardır mücadele ettiği Medya Okuryazarlığı dersinin zorunlu ve kendileri tarafından okutulması adına MEB'e seslerini duyurabilmek adına etkinlikler düzenliyor.

  Formasyonlu İletişim Fakültesi mezunları son olarak konuyla alakalı olarak RTÜK'e bir ziyaret gerçekleştirdi.

Bilindiği üzere, Medya Okuryazarlığı dersi Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortaklaşa olarak 2006-2007 Eğitim Öğretim yılından bu yana ortaokullarda seçmeli ders olarak okutuluyor. Dolayısıyla RTÜK, Medya Okuryazarlığı dersi konusunda bir hayli istekli ve RTÜK’ün önceki başkanları Zahid Akman ve Davut Dursun da konuya ilişkin olumlu yaklaşmış, hatta bir önceki RTÜK Başkanı Dursun, Medya Okuryazarlığı dersinin zorunlu ve formasyonlu iletişim mezunları tarafından okutulması gerektiğini bizzat TRT Ekranlarından ifade etmişti.

RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya’nın yoğun mesaisi dolayısıyla, ziyarette RTÜK Başkan Yardımcısı İlker ILGIN ev sahipliği yaptı. Ziyarette bulunan İletişim mezunları, RTÜK’ün iletişimcilere olan desteği ve Medya Okuryazarlığı dersine olan katkılarından dolayı kendilerine teşekkür etti.

Görüşmede, İletişim mezunlarının yazdığı metin de RTÜK Başkan Yardımcısı Ilgın’a iletildi.

İşte RTÜK’e iletilen o metin:

Merhabalar,
Sayın Başkan ve Değerli Üyeler

Biz Kimiz:
Bizler İletişim Fakültesi
a) Lisans Eğitimi
b) Tezli Yüksek Lisans
c) Tezsiz Yüksek Lisans eğitimi almış, sosyal medyada bir araya gelmiş öğrenci ve mezunlarız.

Sayın Başkan,
2006’dan bu yana, RTÜK’ün girişimi ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın işbirliği ile okullarımızda seçmeli olarak okutulan “Medya Okuryazarlığı” dersi; dersin asıl sahibi olan biz formasyonlu iletişim mezunları yerine, ders hakkında eğitimi ve yeterliliği daha sınırlı öğretmenlerce okutulmaktadır. Bu durum bizler açısından son derece inciticidir. Yıllardır durumu hemen hemen tüm yetkililere defalarca iletmemize rağmen, henüz herhangi bir adım atılmamıştır.

Sayın Başkan; söz konusu dersin zorunlu olacağı, bizzat dönemin Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş (Çubukçu) tarafından 2009’da dile getirilmiştir. Bunu duyan iletişim mezunları formasyon almış; ancak almakla kalınmıştır ve alımlar hâlâ devam etmektedir. Elimizde resmi bir sayı olmamakla birlikte, tahminlerimize göre formasyonlu iletişim mezunu sayısı sekiz bini aşmış durumdadır.

Sayın Başkan; sizden önceki RTÜK Başkanı Sayın Dursun, Medya Okuryazarlığı dersinin formasyonlu iletişimcilerce okutulması yönündeki gerekliliği gerek medyadaki demeçlerinde gerek MEB nezdindeki girişimlerinde belirtmiş ve bu dersin formasyonlu iletişimcilerce okutulmasını dile getirmişti. Gerek öğrencilerin, mezunların ve iletişim hocalarının, gerekse RTÜK’ün tavsiye ve önerileri, MEB tarafından geçiştirildi ve ne yazık ki hâlâ bu yönde olumlu ve somut bir adım atılacak gibi görünmüyor.

Bildiğiniz üzere, şu an yeni müfredat şekilleniyor. Biz öğrenci ve mezunlar olarak, bu manada umutluyuz ve sizlerin bizleri en iyi anlayanlardan olacağını düşünüyoruz. Çeşitli medya ortamlarındaki zararlı yayın veya malzemelerin vereceği olumsuz etkinin sadece RTÜK ile değil, eğitim ile birlikte üstesinden gelineceğine inanıyoruz.

Söz konusu dersin uzmanları, formasyonlu iletişimcilerdir. Bizler 4 yıl boyunca alana ilişkin tüm dersleri aldık ve almaktayız. Bunun yanında bir de pedagojik formasyon eğitimi almış olmak, bizi bu alanın tartışmasız uzmanı kılmakta.

Sayın Başkan ve Değerli RTÜK üyeleri,
Ülke olarak zor zamanlardan geçtiğimiz gerçeğinden hareketle; ülkemize karşı oynanan algı operasyonlarına karşı, Medya Okuryazarlığı dersinin işinin ehli kişilerce verilmesinin yaraya merhem hükmünde olacağı kanaatindeyiz. Sizlerin de baştan beri bu manada bizleri desteklediği inancında ve görüşündeyiz.

Sayın Başkan ve Değerli üyeler, mesele sadece iletişimcilerin istihdamı değildir. Esas mesele, ülkemizin menfaatidir.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne (OECD) bağlı Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) sorumlusu Andreas Schleicher geçtiğimiz günlerde, okullarda ‘yalan haberlerin’ nasıl anlaşılacağına ilişkin eğitim verilmesi gerektiğini belirtti. Öte yandan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, 3. Milli Kültür Şurası’nda “Çağımızın en büyük sorunlarından biri kültürel sığlaşmadır. Televizyonların, internetin özellikle sosyal medyanın kültürümüzü adeta yiyip bitirmesine izin veremeyiz.” şeklinde bir ifadesi oldu. Bizler de bunun bilincindeyiz.

Medya Okuryazarlığı dersi çok boyutlu bir ders olmakla birlikte, dersin içeriğinin doğru doldurulmasının ve işin uzmanları tarafından etkin bir biçimde işlenilmesinin ülkemiz yarınlarına büyük katkı sunacağı aşikardır.

Bugün, özellikle sanal boyutun da gelişmesiyle birlikte, devasa bir medya gücüyle karşı karşıyayız. Küreselleşmenin de etkisiyle doğrudan algılarımızı hedef alan bu güçle yüzleşebilmemiz, gerekli donanıma sahip olmamıza bağlıdır.
Medyayı doğru okuyamadığımız koşullarda, geleneksel okur-yazarlık hiçbir anlam ifade edemeyecektir. Duyu organlarımıza hitap eden bilgileri sağlıklı bir süzgeçten geçirmeden, eleştirel bir bakış açısı ile çözümlemeden sağır, dilsiz ve kör kesilebiliriz. Farkında olmadan tuzakların içine çekilebilir, irademizin dışında tanınmaz bir hüviyete bürünebiliriz. Her ne şekilde olursa olsun kişilerin; etken ve edilgen durumlarda, algılarını kontrol edebilecek savunma sistemleri ile kendilerini donatmaları gerekir.

Sayın Başkan inanıyoruz ki; sizler konuya bizden daha vâkıfsınız. Milli Eğitim Bakanlığı karşısında sergileyeceğiniz kararlı tutum ve Medya Okuryazarlığı dersinin de en az diğer dersler kadar mühim olduğuna yapacağınız vurgu, konuyla ilgili gerekli adımı atmada etkili olacaktır.

İletişim nedir? Yalan haber nedir? Sosyal medyayı nasıl kullanmalıyız? 25.kare (Subliminal Mesaj) nedir? Algı nedir, nasıl yönetilir? gibi konuların da Medya Okuryazarlığı dersinin içeriğine dahil edilmesi, dersin zorunlu kılınması ve formasyon almış iletişim mezunlarınca okutulması gerektiğini düşünüyoruz.

Öte yandan; şu an ortaokullarda, formasyonlu iletişim mezunlarınca okutulması gerektiğini düşündüğümüz 2 ders olduğunu da ifade etmek istiyoruz: “Medya Okuryazarlığı” ve “İletişim ve Sunum Becerileri”

Sizlerden talebimiz; yeni müfredatta Medya Okuryazarlığı dersinin zorunlu olması ve formasyonlu iletişim mezunlarınca okutulması için MEB ile girişimde bulunmanız ve konuyu kararlılıkla bir kez daha MEB’e iletmenizdir. 
Özellikle ülkemiz insanının geleceğine katkı sağlayacak olan bu dersin, eğitim-öğretim müfredatımızda “zorunlu ders” olarak yerini almasını (Bilindiği üzere MEB, artık seçmeli derslere öğretmen ataması yapmakta. Yaşayan Diller ve Lehçeler seçmeli derslerinde geçerli olan öğretmen atama uygulaması , biz formasyonlu iletişim mezunları için de uygulanabilir. Her ilçe merkezine atanacak bir ‘Medya Rehberi’ de geçici bir çözüm olabilir.), öncelikle formasyonlu iletişimciler tarafından okutulmasını sağlayacak görüşmelerin, Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet Yılmaz ile yapılmasını arz ediyor, saygılarımızı sunuyoruz.

İletişim Fakültesi Öğrenci ve Mezunları

Kaynak:haberilef

YORUMLAR