Harvardlılar sınavı geçemedi

Medyaloji.net » dünya » Harvardlılar sınavı geçemedi
Harvardlılar sınavı geçemedi

ABD'nin 50 yıl önce ortaya çıkan siyahilere yapılan sınav sorularını, ülkenin en iyi üniversitesi olarak Harvard Üniversitesi öğrencileri oy kullanma sınavı sorularını geçemedi.

 Harvard Üniversitesi'nden Profesör Carl Miller, Harvard'lı bir grup öğrenciye 1964'te oy vermeden önce siyahilere uygulanan testi uyguladı ve öğrencilerin birçoğu testi geçemedi. Bu durum, testin zor oluşundan ziyade ABD'nin yakın geçmişte siyahilere uyguladığı politikanın acımasızlığını bir kez daha ortaya koymuş oldu.

10 dakikada 30 soru

Bundan 50 yıl önce, ABD'nin güney eyaletlerinde yaşayan Afrika kökenli Amerikalıların oy vermek için '1964 Louisiana Okuryazarlık Testi' denilen sınavı geçmesi isteniyordu. Siyahilerin oy verebilmesi için 30 sorudan oluşan bu testteki tüm sorulara sadece 10 dakika içinde doğru cevap vermesi gerekiyordu.

Harvardlıların hiçbirine süre yetmedi

Harvard Hukuk Fakültesi'nden Carl Miller da "Dünyanın en yetenekli beyinleri" olarak gösterilen bir grup öğrencisinden bu soruları yanıtlamalarını istedi. Ancak öğrencilerden hiçbiri, belirtilen süre zarfında testi geçemedi.

Farklı yorumlar yapılabilen başarısızlık üzerine kurulu bir test

Miller ise bu deneyiyle birlikte geçmişte siyahilere uygulanan politikaların acımasızlığını bir kez daha ortaya koydu. Öğrencilerinin testi geçememiş olmasına şaşırmadığını aktaran Miller, "Bu test, dolambaçlı sorular üzerinde herkes farklı yorumlar çıkarabilsin ve insanlar başarısız olsun diye tasarlanmış bir test. Bunun okuryazarlığı ölçmekle bir ilgisi yok; daha çok cilt rengi yüzünden insanları ayrıştırmanın meşru bir yöntemi" diye konuştu.

YORUMLAR