Google’a cinsel ayrımcılık davası

Medyaloji.net » iş dünyası » Google’a cinsel ayrımcılık davası
Google’a cinsel ayrımcılık davası

Teknoloji dünyasının cinsel ayrımcılık suçlamalarıyla imtihanı bitmiyor.

Kısa süre önce Google’da kadınların teknolojiye yeterince ilgi göstermediği için şirketin daha fazla erkek çalışana sahip olduğunu açıklamaya çalışan bir mühendis Google’ın CEO’sunun gazabına uğramış ve sorgusuz sualsiz işten çıkartılmıştı. Şimdi de üç eski Google çalışanı kadın, şirkette kadınlara daha iyi kazançlar sağlayabilecekleri pozisyonlara yerleşme imkanı verilmediği için Google’a dava açtı.

Google’da kadınlara karşı negatif ayrımcılık yapıldığını iddia eden eski kadın çalışanlar, konunun sadece kişisel bir dava olmadığını, Google’ın anayasada belirtilen eşitlik ilkesine aykırı davrandığı için kamu davası açılması gerektiğini de savunuyorlar. Sadece kendilerinin değil Google’daki tüm kadın çalışanların anayasal haklarının çiğnendiğini dile getiriyorlar.

Davayı açan kadınlardan biri Google’a 2010 yılında yazılım mühendisi olarak girdiğini ancak aynı klasmandaki erkeklerin yükselmesine rağmen kendisinin dört yıl sonra hala yeni üniversite mezunları ile aynı seviyede maaş ve sorumluluk alabildiğini dile getirerek, kadın olduğu için bu ayrımcılığa maruz kaldığını dile getiriyor.

Öte yandan teknoloji dünyasındaki kimi erkek çalışanlar, kendilerinin işleriyle yaşadıklarını, bu nedenle de kendilerini ve yaptıkları işleri geliştirerek yükseldiklerini, ancak kadınların işlerini bir tür “memuriyet” gibi gördüğünü ve otomatik olarak yükselmeleri gerektiğine inandıklarını vurgulayarak bu tür suçlamaları haksız buluyorlar. Yine de bu görüşü 12 sayfalık bir açık mektup ile açıklamaya çalışan eski Google mühendisi James Damore mektubu yayınladıktan birkaç saat sonra işten kovulduğu için Google’da artık kimsenin bu tartışmaya katılmak istemediği de gözden kaçmıyor.

YORUMLAR