Google, Ad-blocking stratejisini netleştiriyor

Medyaloji.net » reklam » Google, Ad-blocking stratejisini netleştiriyor
Google, Ad-blocking stratejisini netleştiriyor

Web sayfalarında dolaşmak artık bir kabusa dönüşmeye başladı.

Minik bir haber okumak için dakikalarca sürebilen reklam bombardımanına katlanmak kullanıcıları canından bezdirdiği için ad-blocking uygulamaları büyük ilgi görüyor. Ancak bu durum, reklamlardan para kazanan internet yayıncılığını da olumsuz etkiliyor.

Reklamların okurları rahatsız etmeyecek şekilde etik olarak yerleştirilmesi bugün artık internet yayıncılığında önemli bir ayrıntıya dönüştü. Ancak, her yayıncının bu etik kurallara uyduğunu görmek mümkün olmadığı gibi, özellikle mobil ziyaretçilerin bir sayfayı yüklemeye çalışırken tüm ekranı kaplayan dev reklamlarla boğuşması şikayet konusu olmaya devam ediyor.

Google şimdi bu soruna yapıcı bir çözüm bulabilmek için, popüler Chrome tarayıcısına Ad-blocking özelliği eklemek için kolları sıvadı. Şirketten sızan bilgilere göre Google, kendi Ad-blocking uygulaması sayesinde, web gezginlerini rahatsız eden etik dışı reklamları otomatik olarak engelleyecek. Böylece web’de dolaşmak çok daha rahat ve daha az sorunsuz olacak.

Google’ın gerçek amacı nedir?

Kendisi de internetin en önemli reklam platformunu işleten Google için, Ad-blocking konusu büyük bir sorun oluşturuyor. Kendi kontrolünde olmayan Ad-blocking uygulamaları nedeniyle google reklamlarını okurlar gösteremeyen Google aynı zamanda büyük gelir kaybına da uğruyor. Şirket şimdi Chrome’a ekleyeceği entegre Ad-blocking uygulaması sayesinde en azından tüm Chrome kullanıcılarının Google reklamlarını görmesini sağlarken, Google platformu dışında yayınlanan rakip reklamları da engellemiş olacak.

Elbette etik dışı reklamların engellenmesi kullanıcılar açısından olumlu bir yaklaşım olsa da, Google’ın elindeki bu yeni gücü, rakip reklam platformlarının önünü kesmek için kullanmadığına ikna olmak isteyecek Avrupa Komisyonu gibi kurumların Google aleyhine yeniden tekelcilik soruşturmaları açması da sürpriz olmayacak.

YORUMLAR