Gizli anlaşmayı affetmedi!

Medyaloji.net » iş dünyası » Gizli anlaşmayı affetmedi!
Gizli anlaşmayı affetmedi!

Birbirlerinin çalışanlarını işe almayacaklarına dair gizli anlaşma imzalayan Apple, Google, Intel ve Adobe ile ilgili mahkeme sonuçlandı.

Birbirlerinin çalışanlarını işe almayacaklarına dair gizli anlaşma imzaladıkları ispatlanan Apple, Google, Intel ve Adobe hakkında, anti-tröst yasalarına dayanılarak açılan 2011’deki dava sonuca ulaştı.

Şirketlerin CEO’larının medyaya sızan bazı e-postalarıyla anlaşılan gizli anlaşmaya göre, bu dört şirket, birbirlerinin çalışanlarını işe almamak konusunda birbirlerine söz vermiş bulunuyorlar. Bu da çalışanların daha yüksek maaşla, daha iyi şartlar altında daha iyi bir kariyer yapma fırsatını ortadan kaldırırken, rakiplerinin çalışanlarını çalmayacağına emin olan işverenlerin de çalışanlara doyurucu zam ve özlük haklarda iyileştirme yapmamasını mümkün kılıyor. Dolayısıyla, tüm çalışanlar aslında “onlara sahip olan efendilerinin köleleri” gibi çalışmak zorunda kalıyordu.

Kalifroniya’da 2011 yılında açılan davada geçen yıl şirketler çalışanlarına toplam 324,5 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmişlerdi ancak davaya bakan yargıç Koh, bu miktarın düşük olduğuna karar vererek yeni bir rakam belirlenmesini istemişti. Taraflar şimdi 415 milyon dolarlık bir ödemede anlaşmış bulunuyorlar. Bu da, bu şirketlerde çalışan ve “köle” statüsü taşıyan, yani diğer şirketler tarafından işe alınamaz listesinde bulunan 5861 çalışanın adam başı 5770 dolar tazminat alacağı anlamına geliyor. Çalışanların avukatları ise tazminattan toplamda 40 milyon dolar ödül alarak, bu anlaşmanın en karlı tarafı olacaklar gibi görünüyor.

YORUMLAR