Gazeteci Yazar Murat Uyurkulak ifade verdi

Medyaloji.net » medya » Gazeteci Yazar Murat Uyurkulak ifade verdi
Gazeteci Yazar Murat Uyurkulak ifade verdi

Kapatılan Özgür Gündem'in Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katılan gazeteci ve yazar Murat Uyukulak ifade verdi.

 Gazeteci ve yazar Murat Uyukulak Özgür Gündem gazetesine destek için başlatılan "Nöbetçi Eş Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katıldıkları için Çağlayan Adliyesi’nde ifade verdi.

17 Haziran 2016 tarihli Özgür Gündem nüshasındaki haberler nedeniyle yargılanan Uyurkulak ifadesinde şunları söyledi:

"Hayatım boyunca düşünce özgürlüğü ve barış için mücadele ettim. Yazdığım 3 roman bir hikaye kitabım var, ve sayısız yazı yazdım. Tüm yazdıklarımda hiçbir şekilde şiddet içermemektedir. Şiddet savunulmamaktadır. Hiçbir terör örgütüyle alakam yoktur. Basın kuruluşlarına yapılan her türlü baskıya karşıyım. Buradaki Genel Yayın Yönetmenliği basın özgürlüğünü sağlamak amacıyla dayanışma kapsamındadır."

Ne olmuştu?

TIKLAYIN - GÜN GÜN ÖZGÜR GÜNDEM YAYIN YÖNETMENLERİ DAVALARI

Çatışmanın yeniden başladığı 24 Temmuz 2015’ten beri Özgür Gündem gazetesi bir yılda sayısız soruşturma, dava ve sansürle karşı karşıya kaldı. Baskılara karşı 3 Mayıs 2016’da Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası başlatıldı.

Gazetede bir günlüğüne Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yaparak kampanyaya destek verenler hakkında "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı.

"Nöbetçi Eş Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılan 13 kişi ifadeye çağrıldı. Dokuz kişiye takipsizlik verildi. 8 Kasım'a kadar da 12 kişinin davası görülmüş olacak.

Kampanyaya destek verenlerden Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve gazeteci-yazar Ahmet Nesin tutuklanmış, bir süre cezaevinde tutulduktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı.

16 Ağustos’ta İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi, Özgür Gündem gazetesini kapattı. Kararda "geçici olarak kapatılmasına" ifadesi yer almakla beraber gazetenin ne kadar süre kapalı kalacağına ilişkin bir hüküm yer almadı.

19 Ağustos’ta Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarlarından Aslı Erdoğan tutuklandı.

22 Ağustos’ta Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Özgür Gündem Yazı İşleri Müdür İnan Kızılkaya “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı.

31 Ağustos’ta Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışman Kurulu üyesi, dilbilimci, yazar Necmiye Alpay tutuklandı. (EA)

YORUMLAR