Fransa’dan çalışanlara akşamları interneti kapama hakkı

Medyaloji.net » teknoloji » Fransa’dan çalışanlara akşamları interneti kapama hakkı
Fransa’dan çalışanlara akşamları interneti kapama hakkı

Teknoloji ve internet çağı sayesinde artık işlerimiz ofiste kalmıyor, eve kadar bizi takip ediyor.

Günün her saatinde e-mail atabilen yöneticiler ve çalışma arkadaşları, iş hayatının eve kadar ulaşmasına ve çalışanların 24 saat boyunca iş yapmak zorunda kalmasına neden olabiliyor.

Fransa bu yeni 24 saat çalışma düzenine bir süredir savaş açmıştı. Çalışanlar, mesai saatleri dışında iş konulu e-maillere bakmak ve cevap vermek zorunda kalmaktan çok rahatsızdı.

İş saatleri dışında e-mail cevaplamak zorunlu değil

Şimdi Fransız yargısı da bu konuda son sözünü söyledi ve işverenlerin, mesai saati dışında çalışanlardan internete bağlanmasını ve evde iş yapmasını istemesini yasakladı.

Buna göre artık mesai saati bittiğinde, çalışanlar gelen e-postalara cevap vermek zorunda değiller.

Yeni yasa 35’ten fazla çalışanı olan şirketleri kapsıyor ancak yakın zamanda daha küçük şirketler için de yeniden düzenlenecek gibi görünüyor.

Fransa’da 2000 yılından beri resmi çalışma saatleri haftada 35 saate indirilmişti. Türkiye’de ise resmi çalışma saatleri haftada 45 saat olarak uygulanıyor.

Öte yandan Fransa’daki bu kararın, diğer ülkelere örnek olması beklenmiyor zira Fransa her zaman çalışanların daha rahat yaşam bir sürmesini hedeflerken, diğer ülkelerde rekabet gücünü düşürecek, Fransa’dakine benzer çalışma yasalarının benimsemediği biliniyor.

YORUMLAR