Ford sürücüsüz araçla sosyal deney yaptı

Medyaloji.net » teknoloji » Ford sürücüsüz araçla sosyal deney yaptı
Ford sürücüsüz araçla sosyal deney yaptı

Sürücüsüz otomobillerin, içinde insan sürücü olmadan trafiğe çıkmasına fazla bir zaman kalmadı.

Eylül ayı içinde ABD Ulaştırma Bakanı’nın yapacağı açıklamayla sürücüsüz araç testi yönetmeliğinde değişiklik yapılacağı ve bakanlıktan onay alan şirketlerin içinde sürücü bulunmaksızın otonom araçlarını trafik içinde test etmelerine izin verileceği tahmin ediliyor.

Ancak burada devreye bir diğer detay giriyor. İçinde sürücü olmayan araçlara halk nasıl tepki verecek? İşte Ford bu soruya cevap bulmak için ilginç bir test yaptı.

Otomobil koltuğu şeklinde giyinen özel bir sürücüyle bir Ford aracını sanki “içinde sürücü yokmuş” gibi kamufle eden Ford bu aracı şehir sokaklarında gezdirdi ve hem yayaların hem de şoförlerin araca nasıl tepki verdiğine dair ilginç bir çalışma yaptı.

Ford’un bu çalışması aslında “reklam” denemesinden çok daha önemli bir detay içeriyor. Çünkü otomobil üreticileri, içinde sürücü olmayan araçlara karşı bazı kişilerin ve sürücülerin, “saldırgan” hareketlerde bulunmasından şüphe ediyor. Sürücüsüz araçlar trafikte ilk kez görüldüğünde Araca taş atmak, aracı trafikte sıkıştırmak, kaza yapmasına neden olmak gibi bazı tepkilerin ortaya çıkmasından endişe ediliyor. Eğer bu endişeleri çok abartılı buluyorsanız, Google Glass’ın geliştirici sürümü piyasaya çıktığında, gözlüğü takara barlara, sosyal alanlara girmeye çalışan çok sayıda Glass kullanıcısının saldırıya uğradığını ve hırsızlık amacıyla değil, sadece gözlüğü taktıkları için darp edildiğini, gözlüklerinin kırıldığını unutmamak gerekiyor.

Otonom sürüş teknolojisi geliştiren otomobil üreticileri de bazı “hastalıklı karaktere sahip” şoförlerin, yollarda sürücüsüz bir araç gördüklerinde onları özellikle sıkıştırarak, önünde ani fren yaparak, yol vermeyerek otonom araçların kaza yapmalarını sağlamaya çalışmasından, hatta bunu bir eğlene haline dönüştürmelerinden endişeleniyorlar.

İşte Ford’un sosyal deneyi de bu endişelere dair ipuçlarını ve çözüm yöntemlerini bulmak için ilk denemelerden biri olma özelliğini taşıyor.

Ford’un deney hakkında yayınladığı videoyu aşağıda izleyebilirsiniz:

YORUMLAR