Filistinli gazetecilere sansür!

Medyaloji.net » facebook » Filistinli gazetecilere sansür!
Filistinli gazetecilere sansür!

Facebook, İsrail ablukası altındaki Batı Şeria'da yayın yapan yaklaşık 12 milyon takipçili 8 gazetecinin hesaplarını engelledi.

 Facebook, geçen hafta, İsrail ablukası altındaki Batı Şeria'da yayın yapan Shebab haber ajansının toplam 6.3 milyondan fazla takipçisi olan dört editörünün, Quds Haber Ağı'nın ise toplam yaklaşık 5.1 milyon takipçisi olan üç yöneticisinin kişisel hesaplarını engelledi.

"FACEBOOK İSRAİL HÜKÜMETİYLE ANLAŞMA YAPTI"

Al Jazeera'nin haberine göre, Quds Haber Ağı'ndan Nisreen al-Khatib, Facebook'un bu ay başında İsrail hükümeti ile vardığı anlaşma üzerine hesapları engellediğine inandıklarını söyledi.

İsrail hükümeti ve Facebook yöneticileri arasında Eylül 2016'da yapılan görüşmede platformdaki 'kışkırtıcı' içeriklere karşı ortak mücadele kararı çıkmıştı.

"HEDEF SEÇİLDİK"

Khatib, editörleri hesaplarının yanısıra Quds Haber Ajansı'nın Facebook'taki politik olmayan haberlerine dahi erişimin engellendiğini, şirketin bu haberlere yönelik engeli daha sonra kaldırdığınıu söyledi:

"Facebook standartlarını ihlâl edecek ya da herhangi bir hükümeti rahatsız edecek içerikler paylaşmamamıza rağmen hedef seçildik."

FACEBOOK: ENGELLEMELER KAZA!..

Facebook, Quds Haber Ajansı'nın başvurusuna gönderdiği yanıtta özür dileyerek engellemeleri 'kaza' olarak nitelendirdi. Quds Haber Ajansı'nın üç gazetecisinin hesaplarındaki engel, Cumartesi günü kaldırıldı.

KANITLARI SAKLAMAK İSTİYORLAR

Haber ajansı Shebab'ın yöneticisi Remah Mubarak ise hesaplarının Facebook tarafından herhangi bir uyarı yapılmaksızın ve gerekçe gösterilmeksizin sansürlendiğini ifade etti.

Facebook, Shebab'ın üç yöneticisinin hesaplarından da engeli kaldırdı, bir yöneticinin hesabı ise hâlâ engelli.

İsrail'in Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nden haberler yapılmasını istemediğini söyleyen Mubarak, "Sosyal medyadaki varlığımız onların işlerini zorlaştırıyor, özellikle son günlerde infazların gerçekleştirildiği Batı Şeria'dan haberler paylaşmamızı istemiyorlar, kanıtları saklamak için de bu sayfaları kapattırıyorlar" diye konuştu.

Al Jazeera, Filistinli gazetecilerin hesaplarının engellenmesinin gerekçesini öğrenmek için Facebook'a ulaştı. Fakat, bu haberin yazıldığı ana kadar şirketten herhangi bir yanıt alınamadı.

İLK KEZ ENGELLENMİYOR

Khatib'e göre Facebook, Filistinli gazetecilerin kişisel hesaplarını ilk kez engellemiyor:

"Daha önce de başka haber ajanslarında çalışan arkadaşlarımızın hesapları Facebook tarafından engellendi. Bu şekilde sansürlenen en az beş sayfa biliyorum."

İsrail ordusu, Pazar günü yaptığı açıklamada 145 Filistinli hakkında sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle dava açıldığını açıkladı.

Facebook ve İsrail hükümeti arasında varılan anlaşmanın açıklanmasından kısa bir süre sonra İsrail Adalet Bakanı Ayelet Shaked, 158 hesabın kapatılması için Facebook'a başvurduklarını açıklamıştı. Facebook, İsrail'in taleplerinin %95'ini yerine getirmişti.

YORUMLAR