Facebook hangi mağazada alışveriş ettiğinizi reklamverenlere söyleyecek

Medyaloji.net » facebook » Facebook hangi mağazada alışveriş ettiğinizi reklamverenlere söyleyecek
Facebook hangi mağazada alışveriş ettiğinizi reklamverenlere söyleyecek

Facebook hangi mağazalarda ne satın aldığınızı izleyerek reklamverenlere bildirmeyi planlıyor.

 Facebook hangi mağazalarda ne satın aldığınızı izleyerek alışveriş verilerini reklamverenlere bildirmeyi planlıyor. Facebook’un yeni ölçüm ve bilgilendirme araçlarından yararlanan reklamverenler mağaza dönüşüm oranlarını görerek size daha alakalı reklamlar gösterebilecekler. POS ve Sanal POS verilerinin reklamlara entegre edilmesiyle Facebook’un fintech sektöründe de faktör olmaya başladığını görüyoruz.

Nasıl çalışıyor?

Telefonunuzda konum hizmetleri açıksa Facebook size uygun yerel reklamlar gösterecek. Facebook bir süredir doğum günü bildirimlerine bakarken Facebook mobil uygulamasına konum erişimi izni ver penceresini gösteriyor. Bu talebin ardında daha iyi hedeflenen reklamlar için konum bilginizi izleme ihtiyacı olduğu görülüyor.

Yüzde 100 yeni değil

Google daha 2014’te reklamların işletmelere trafik çekip çekmediğini, yani dönüşüm oranlarını görmek için benzer bir hizmet başlatmıştı. Yeni olan Facebook’un tıklanan reklamın satışa yol açıp açmadığının izleyebilmesi (hem mağazalardaki alışverişleri hem de telefondan yapılan alışverişleri izleyebiliyor).

Facebook’un kullanıma sunduğu Offline Dönüşümler API’ı ile işletmeler müşteri veritabanındaki alışveriş işlem verilerini veya POS / sanal POS işlemlerini Reklam Raporlama ile eşleştirebilecekler. Böylece alışveriş yapanların demografileri de görülecek.

Örneğin

Bir şirket 25-34 yaşındaki kimliği bilinmeyen bir erkeğin mağazaya 15.45’te girdiği ve 16.20’de dışarı çıktığını biliyorsa Facebook çıkış tarihini nakit kayıt günlükleriyle karşılaştırıp müşterinin 16.17 kredi kartıyla bir ödeme yaptığını görebilir. Elbette bu kişinin adını ticari olarak satılan diğer veritabanlarıyla karşılaştırarak bulmak mümkün.

İlgili yazı: Facebook Workplace artık kullanımda

Mağaza bulucu

Facebook aynı zamanda yerel reklamlar için mağaza bulucu da ekliyor. Bu sayede reklama tıklayan kişi reklamın karşılık geldiği ürün için en yakın mağazaya yönlendirilecek. Reklamı tıklayınca mağaza adresini, çalışma saatlerini, telefon numaralarını ve tahmini ulaşım süresini göreceksiniz.

Her durumda Facebook kişisel verileri paylaşmıyor

Gizlilik açısından bakarsak Facebook’un kişisel ziyaretçi verilerini iş ortaklarıyla paylaşmadığını görüyoruz. Ancak bu verilere başka veritabanlarıyla karşılaştırarak ulaşmak mümkün. Her durumda Facebook’un bu atılımlarını yalnızca yeni ürün ve hizmetler olarak görmemek gerekiyor. Snapchat’in Snap Inc.’e dönüşüp yeni medya reklamları ile 2017’de yılda 1 milyar dolar gelir hedeflediğini düşünürsek Snapchat’in eski taliplisi Facebook’un önce gardını alarak iş geliştirme yaptığını söyleyebiliriz.

YORUMLAR