Facebook haber akışı için kategorilendirme mi geliyor?

Medyaloji.net » teknoloji » Facebook haber akışı için kategorilendirme mi geliyor?
Facebook haber akışı için kategorilendirme mi geliyor?

Sosyal medya devi Facebook, kullanıcıların haber akışında görünecek haber ve paylaşımların kategorilendirilmesi için test yapıyor.

 1,5 milyar kullanıcısıyla dünyanın dörtte birine hizmet veren sosyal medya Facebook, aynı zamanda dünyanın en önemli haber mecrası haline de geldi. Çoğu kullanıcı dünyada olan bitenleri, kendi haber akışında beliren haberlerden ve arkadaşlarının paylaşımlarından öğrenirken, Facebook’un haber akışında belirecek haberleri nasıl seçtiği sorusu da tartışmalara neden oluyor. ABD’de gündemde olan yeni bir tartışmada Facebook’un kullanıcıların haber akışı için seçtiği makalelerden oluşan Instant Articles servisinde Facebook editörlerinin tamamen yanlı davrandığı ve kendi politik görüşlerine uygun olmayan “tutucu” haber ve makaleleri servisin dışında tuttuğu suçlamaları yüzünden Zuckerberg şu günlerde zor günler yaşıyor ve ABD’nin tutucu kesiminden ağır eleştiriler alıyor.

Öte yandan Facebook’un beta testine soktuğu yeni bir özelliği haber akışı sayfasında yakında karşımıza çıkabilecek yenilikler hakkında ipuçları veriyor. Test aşamasından sızan görüntülere göre, Facebook akış içinde belirecek haberlerin seçimini kullanıcılara bırakıyor. Kullanıcılar çok geniş bir kategori listesi içinden kendi ilgi alanlarına uygun konuları seçerek, haber akışını kendisi belirliyor.

facebook kategori

Yeni kategori sisteminin ise çok detaylı olduğu vurgulanıyor. Örneğin seyahat/turizm kategorisi altında onlarca alt kategori bulunuyor ve hatta alt kategorilerin de altında yine onlarca alt kategori bulunabiliyor. Örneğin, seyahat haberleri almak isteyen bir kullanıcı, deniz kenarı tatilleri, doğa yürüyüşleri, deniz araçları ile yolculuk, tren yolculukları, Uzak Doğu, Avrupa, Güney Amerika, Afrika, Orta Doğu, Avustralya, çadır kampları, şehir turları, kültür turizmi, iş seyahatleri, gastronomi turizmi gibi onlarca farklı kategori ve bunların da alt kategorileri arasında seçim yaparak haber akışını kendi ilgi alanlarına göre şekillendirebiliyor.

Sosyal medya servisinin bu yeni kategori sistemini hayata geçirip geçirmeyeceği şimdilik net değil. Sosyal medya devi çok sayıda arayüz geliştirmesini aynı anda test ediyor ve birçoğunu eleyebiliyor. Acak ABD’de büyük gürültü koparakn haber akışında taraflı yayın tartışması yüzünden Facebook’un haber akışının kontrolünü kullanıcılara bırakacak bir kategori sistemini bir an önce devreye almak istediği de biliniyor.

YORUMLAR