Ekonomide referandum etkisi!

Medyaloji.net » iş dünyası » Ekonomide referandum etkisi!
Ekonomide referandum etkisi!

Medya Takip Merkezi (MTM), Ekonomi Gazetecileri Derneği için Şubat ayının ekonomi başlıklarını belirledi. Siyasette olduğu kadar ekonomi kanadında da referandum ön plandaydı.

Hükümetin yaptığı “istihdam milli seferberliği” çağrısı, Şubat ayı rakamlarına olumlu yansırken ÖTV vergisinin sıfırlanması piyasaların yüzünü güldürdü. Öte yandan, Otomotiv sektörü ihracat rekorunu kırarken enflasyon ise son 10 yılın rekor yükselişini yaşadı. Rapora göre, Dolar Kuru, Vergi ve İhracat ilk üçte konuşuldu. İşte araştırmanın detayları…

Medya Takip Merkezi (MTM), Şubat ayında ekonomide öne çıkan gelişmeleri değerlendirdi. Rapora göredolar kuru, istihdam, enflasyon, otomotiv ve turizm öne çıkan başlıklar arasındaydı.

Trump’ın konuşmasının dolar’a etkisi

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre'deilk konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmasında daha önce de bahsettiği gibi ekonomi ekibinin “tarihi vergi reformu” üzerinde çalıştığını söyleyerek seçim kampanyasında verdiği mesajlara değindi. Öte yandan Trump’ın kongredeki konuşmasının ardında dolar yükselişe geçti. Dolar, 118 bin 84 haberle basında yer aldı.

İstihdam seferberliği: “İşsizliği gümbür gümbür çökerteceğiz…”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve ekonomiden sorumlu bakanların katılım sağladığı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi Şurası başladı.TOBB Ekonomi Şurası'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iş adamlarına istihdamda milli seferberlik çağrısı yaparak "Bu seferberlikle işsizliği gümbür gümbür çökerteceğiz" sözleriyle istihdam seferberliğinin tüm Türkiye’de gerçekleşeceğini belirtti.

Hükümetin istihdam seferberliği çağrısının ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu istihdam seferberliği kapsamında Şubat ayı rakamlarını açıkladı. Rakamlara göre, Şubat ayında toplam 232 bin 85 kişi işe yerleştirildi. İşsizlik, 42 bin 724 haberle yer alırken, İstihdam 2 bin 645 habere konu edildi.

28. Vergi Haftası kutlamaları

28. Vergi Haftası bu yıl, 27 Şubat-5 Mart 2017 tarihleri arasında tüm yurtta çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi haftası vesilesiyle yayımladığı mesajda, vergisel yükümlülüğünü yerine getiren ve vergisini zamanında ödeyen vatandaşlara ülkenin ekonomik istikrarına sağladıkları değerli katkıdan dolayı teşekkür etti. Vergi, 81 bin 725 habere konu oldu.

Otomobil’de ihracat rekoru kırıldı

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, otomotiv sektörü son 10 yılın en yüksek artışını Şubat ayında gerçekleştirdi. Otomotiv ihracatı şubat ayında yüzde 12.5 artışla 2 milyar 230 milyon dolar oldu. Otomotiv, 6 bin 314 habere konu edildi.

ÖTV sıfırlanınca satışlar arttı

Bakanlar Kurulu kararı ile beyaz eşya ve küçük ev aletlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) sıfırlanmasının ardından yaklaşık geçen 1 aylık sürede satışların yüzde 20 arttığı kaydedildi. ÖTV'nin sıfırlanmasının etkisi piyasadaki sirkülasyonu arttırırken tüketiciyide heyecanlandırdı. ÖTV, 11 bin 675 haberle yer aldı.

Enflasyon ’da rekor yükseliş

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, şubat ayı itibariyle yıllık enflasyon yüzde 10,13’e yükselerek son 5 yılın rekorunu kırdı. Üretici fiyatları enflasyonu ise yüzde 15,36 ile son 8 yılın rekoruna ulaştı. Enflasyon, 27 bin 272 haberle yer aldı.

Turizm’de bu yıl hedefler yüksek

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, turizme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.Rusya pazarının şu anda çok iyi gittiğini,sektörü etkileyecek bir durum yaşanmazsa Rusya'dan Antalya'ya bu yıl 3 milyonun üzerinde turist geleceğini vurguladı.

2016 yılında İsrail'den gelen turist sayısının yaklaşık 280 bin kişi civarındayken bu yıl 350-400 bin turistin gelmesi bekleniyor. Ukrayna’da ise geçen yıl 572 bin turist sayısının bu yıl 1 milyonun üzerine çıkabileceği öngörüldü. Turizm, toplamda 12 bin 238 haberle yer aldı.

Ekonomi bakanlarından referandum çağrısı

Siyasette olduğu kadar ekonomi bakanlarının da gündemindereferandum seçimleri vardı. Şubat ayında 252 bin 328 habere konu olan referandum kampanyalarına ekonomi bakanları da katıldı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, sandığa gidin çağrısında bulunurken Maliye Bakanı Lütfi Elvan ise, 15 Temmuz sürecinde milli iradenin gücüne değinerek 'Evet' diyerek Türkiye'nin önünü açın" sözlerine yer verdi.

Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek ise, 'Anayasa Değişiklik Paketi' hakkında bilgi vererek “anayasa değişiklik paketinin eksiklikleri var, ama paketleri mükemmel değil diye de göz ardı etmemek lazım. Eğer ülkeyi özgürlükler, demokratikleşme anlamında 3-5 adım ileriye götürüyorsa bunu değerlendirmek lazım'' sözleriyle değerlendirdi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Almanya'da daha önce iki kez iptal edilen referandum etkinliğiniKöln'de gerçekleşti. Türkiye ve Almanya arasında gerilime neden olan iptallere ilişkin Bakan Zeybekci, "Ziyaretimiz hafif stres yarattı" diye konuştu. Bakan Zeybekci, etkinliğe katılan konuklardan “evet” oyu kullanmalarını talep etti.

Şubat ayı verilerine göre, Maliye Bakanı Naci Ağbal, 10 bin 487 haberle listenin zirvesinde yer aldı. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan8 bin 551 haberle ikinci sırada yer bulurken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi 8 bin 523 haberle üçüncü, Mehmet Şimşek ise 8 bin 441 haberle dördüncü sırada yer aldılar.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, listenin zirve ismi

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, 4 bin 273 haberle STK Başkanları listesinin zirvesinde yer aldı.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken 3 bin 78haberle ikinci, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise 2 bin 789haberle üçüncü sırada bulundular.ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, bin 798 haberle dördüncü, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi bin 990 haberle beşinci sırada yer aldılar.

TOBB, Şubat ayında da zirvede yer aldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 20 bin 839 haberle listenin zirvesinde yer aldı. KOSGEB 17 bin 906 haberle ikinci, MÜSİAD Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği 8 bin 667 haberle listenin üçüncü sırada yer aldı. SPK Sermaye Piyasası Kurulu, 8 bin 367 dördüncü olurken TBB Türkiye Bankalar Birliği, 4 bin 287 haberle beşinci sırada yer aldı.

YORUMLAR