Ekonomi gündemini onlar belirledi

Medyaloji.net » medya » Ekonomi gündemini onlar belirledi
Ekonomi gündemini onlar belirledi

MTM Medya Takip Merkezi ile Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından düzenli olarak her ay yapılan medya analizine göre, siyasetin izleri ekonomi rakamlarına yansıyarak gündemi belirlemede etkili oldu.

Haziran ayının önemli gelişmeleri arasında Türkiye’nin seçim sonrası koalisyon tartışmaları, Yunanistan’da yaşanan kriz ve Çin’de yaşanan olaylar ekonomi notları üzerinde etkisini devam ettirdi. Ekonomi gündeminde öne çıkan başlıklarsa İhracat, Vergi, Büyüme ve Faiz üzerineydi. İşte araştırmanın tüm detayları…

Türkiye’de ve Dünya’da Haziran ayında hareketli günler yaşayan siyaset dünyası rakamlarda da kendini hissettirdi. Türkiye’nin yeni hükümet kurma mücadelesi ve beraberinde getirdiği koalisyon tartışmalarının yanında Suriye ve Çin’de yaşanan gelişmelerin döviz kurları, borsa endeksleri ve hisse senetleri rakamlarına olan olumsuz etkisi konuşulan konular arasındaydı. Medya Takip Merkezi’nin (MTM) hazırladığı rapora göre, en çok konuşulan konular arasında ihracat 56 bin 96 haberle listenin zirvesine oturdu. Listenin ikinci sırasında yer alan vergi 46 bin 665 haberle yer alırken, büyüme 37 bin 43 haberle üçüncü sırada yerini aldı. Ekonomi notları arasında tabloda göze çarpan başlıklardan biri de Yunanistan’da yaşanan krizin yansımaları oldu. Yunanistan 15 bin 786 haberle ekonomi basınında en çok konuşulan konular arasındaydı. Yunanistan, görsel medyada 2 bin 400 haberle ilk sırada yer aldı. Listeye giren konular arasında, Enflasyon, İstihdam, İşsizlik ve Asgari ücret yer aldı.

Türkiye’nin en çok konuşulan vergi rekortmenleri listede yerini aldı…

Maliye Bakanlığı, 2014 yılının vergi rekortmenlerini açıkladı. 2014 yılı gelir vergi beyanlarına göre Türkiye’nin vergi rekortmeni Şarık Tara oldu. Koç ailesi ve Aydın Doğan da vergi rekortmenleri arasındaydı. Vergi rekortmenleri Medya Takip Merkezi’nin hazırladığı raporda iş dünyasının önde gelen isimleri arasında da yerini aldı. Listenin ilk sırasında geçen ay olduğu gibi Aydın Doğan 3 bin 490 haberle yerini aldı. TÜSİAD’ın yeni başkanı Cansen Başaran 2 bin 218 haberle ikinci sırada yer aldı. Turkcell’in CEO’su Kaan Terzioğlu bin 442 haberle üçüncü olurken, Enka Şirketler Grubu Fahri Başkanı Şarık Tara ise bin 131 haberle dördüncü, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç 893 haberle beşinci oldu.

Şemsi Bayraktar listelerin ilk sırasında…

Haziran ayı raporuna göre, STK Başkanları arasında Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 3 bin 805 haberle listed ilk sırada yerini aldı. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, 3 bin 703 haberle ikinci olurken, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi 2 bin 565 haberle üçüncü, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken 2 bin 61 haberle dördüncü, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay bin 484 haberle beşinci oldu.

Gündemi TOBB belirledi

İş dünyasına yön veren STK’lar arasında TOBB 11 bin 716 haberle listenin ilk sırasında yer alırken, 9 bin 356 haberle MÜSİAD ikinci sırada yerini tamamladı. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği de 7 bin 85 haberle üçüncü oldu. 6 bin 262 haberle Türkiye İhracatlar Meclisi dördüncü olurken, KOSGEB 4 bin 101 haberle beşinci oldu. Altıncı sırada 3 bin 317haberle ATO olurken, AKSON, TÜMSİAD, TÜGİAD TÜRKONFED listeye yerini alanlar arasında.

Ekonomi Bakanları koalisyonu konuştu…

MTM Medya Takip Merkezi’nin hazırladığı rapora göre, siyasetteki yeni hükümet kurma girişim ve yoğun geçen koalisyon tartışmaları ekonomi bakanlarının da gündemindeydi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, koalisyon konusunda kırmızı çizgilerinin olmadığını söyledi. Zeybekçi, 8 bini aşan haberle ilk sırada yerini aldı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in gündeminde de yeni hükümet girişimlerinin ekonomik faturası vardı. Şimşek, 6 bin 927 haberle ikinci, Ali Babacan 5 bin 343 haberle üçüncü ve Cevdet Yılmaz 4 bin 136 haberle dördüncü oldu.

YORUMLAR