Dolar ve Euro’da küresel yükseliş yaşandı

Medyaloji.net » iş dünyası » Dolar ve Euro’da küresel yükseliş yaşandı
Dolar ve Euro’da küresel yükseliş yaşandı

Medya Takip Merkezi (MTM), Ekonomi Gazetecileri Derneği için hazırladığı Ekim ayı raporunda ekonomide öne çıkan başlıkları belirledi.

 . Küresel siyasette yaşanan gelişmeler ve ABD Başkanlık seçimleri ekonomi piyasalarındaki tansiyonu yükseltti. Diğer yandan Moody’s ‘in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesine rağmen yabancı yatırımcıların sayısı arttı. Dolar, İhracat, Vergi, Faiz, Büyüme Türk ekonomi basınının öne çıkan başlıkları arasındaydı. İşte araştırmanın detayları…

15 Temmuz süreciyle birlikte ekonomideki hareketlilik hız kesmeden devam etti. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, 15 Temmuz darbe süreciyle gelen ekonomideki son durumu ve Moody’s’in geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmesinin yansımalarını değerlendirdi. Ertaş, Mood’s’in kredi notumuzu düşürmesine rağmen yabancı yatırımcıların sayısının azalmadığını aksine artışın olduğunu açıkladı. Günlük olarak piyasaya ne kadar yabancı sermayenin girip çıktığını takip ettiklerini belirterek vatandaşların olduğu kadar küresel yatırımcılarında Türkiye’ye olan güvenin devam ettiğinin altını çizdi.
Ekim ayında da dolar kurundaki yükseliş devam ederken medyada 151 bin 97 habere konu oldu. Listenin ikinci sırasında gelen “İhracat” 70 bin 693 haberle yer aldı. “Vergi” 61 bin 681 haberle üçüncü, “Faiz” 48 bin 475 haberle dördüncü olurken “Büyüme” 41 bin 91 haberle beşinci sırada yer aldı.

Ekonomi liderleri sürpriz zirvede toplandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın yanı sıra ekonomi bürokratlarının katılımıyla sürpriz bir ekonomi zirvesi yapıldı. Zirvede Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi durumun ekonomik bilançosu, piyasalardaki son durum, dolardaki hareketlilik, bankacılık sistemi ve bankaların faiz indirimleri üzerine ekonomi liderleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a brifing verdi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 10 bin 875 haberle ekonomi basınında en çok konuşulanlar listesinde ilk sırada yer aldı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 9 bin 495 haberle ikinci, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek, 6 bin 158 haberle üçüncü sırada basında yer aldılar. Lütfi Elvan ise 5 bin 139 haberle dördüncü sırada yer aldı.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu listenin ilk sırasında yer aldı

Medya Takip Merkezi’nin Ekim ayı verilerine göre, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu 6 bin 22 haberle ilk sırasında yer alırken, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken 3 bin 399 haberle ikinci, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin 2 bin 503 haberle üçüncü sırada yer aldılar. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar 2 bin 404 haberle dördüncü olurken, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci 2 bin 38 haberle beşinci sırada yer aldı.

TÜİK listenin ilk sırasını belirledi

Medya Takip Merkezi (MTM), Ekim ayı araştırmasında en çok konuşulan kurum ve kuruluşları da ele aldı. TÜİK Türkiye İstatistik Kurumu 16 bin 360 haberle ilk sırada habere konu oldu. TOBB Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 15 bin 804 haberle ikinci, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu 8 bin 198 haberle üçüncü, SPK Sermaye Piyasalar Kurumu 7 bin 299 haberle dördüncü olurken KOSGEB 6 bin 769 haberle beşinci sırada yer aldı.

Ayrıntılı bilgi için

MTM Medya Takip Merkezi      +90 212 442 30 00                                www.medyatakip.com

Merve Aktürk                           Kurumsal İletişim                                m.akturk@medyatakip.com

MTM Hakkında:

İstanbul Avrupa Yakası’ndaki merkezinin yanı sıra, İstanbul Anadolu Yakası, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Samsun, Adana, Gaziantep şehirlerinde 9, Almanya’da ve Azerbaycan’da birer olmak üzere toplam 11 noktada temsil edilen Medya Takip Merkezi (MTM), takip ettiği 4 bini aşkın yayın ve 150 çalışanıyla Türkiye’nin önde gelen medya takip kuruluşlarındandır. İstanbul’da, 1999 yılında kurulan MTM, ilk şubesini 2006 yılında Ankara’da faaliyete geçirmiştir. Kısa sürede Türkiye’de medya takip sektörünün lokomotifi haline gelen kuruluş, aynı yıl Almanya’da açtığı temsilciliği ile faaliyetlerini yurtdışına taşımıştır. 2013 yılında, Azerbaycan’ın ilk medya takip şirketini faaliyete sokan MTM, klasik ve dijital medya takibinin yanı sıra, Medya Bilgi Rehberi, Etkinlik Takvimi ve Online TV Arşivi gibi servisleri ile de sektörde öne çıkmaktadır. Uluslararası platformda büyümeyi, hedefleri arasında tutan ve çalışmalarını bu yönde sürdüren MTM, tam üyesi olduğu AMEC ( İletişim Ölçme ve Değerlendirme Uluslararası Birliği) ve FIBEP (Uluslararası Medya Takip Şirketleri Federasyonu)gibi uluslararası kuruluşlar ve üyeleri ile global anlamda işbirliğini günden güne geliştirmektedir.
 

 

YORUMLAR