Devlet Tiyatroları greve gidiyor

Medyaloji.net » medya » Devlet Tiyatroları greve gidiyor
Devlet Tiyatroları greve gidiyor

Devlet Tiyatroları çalışanları 12 Aralık'ta greve gidiyor. DT'nin 12 ildeki sahnelerinde 650 çalışan o gün perdeleri kapatacak.

12 Aralık'ta Devlet Tiyatroları sahnelerinde 'perde açılmayacak'. 12 ilden 650 DT çalışanı greve gidiyor. Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre 12 Aralık günü oyunlar sahnelenemeyecek. Habere göre çalışanların greve gidişinin en büyük nedeni yıllardan bu yana 'süreli sözleşmeli personel' olarak DT’de çalışmaları ve hükümetin kamuda çalışan taşeron işçilere verilecek kadro uygulamasından yararlanmak istemeleri. Çalışanlar, 12 Aralık’ta işyerlerinde olacaklar ancak hiçbir iş yapmayacaklar. Örneğin ışıkçı sahne üzerindeki aydınlatmayı yapmayacak, oyun dekorları taşınmayacak, oyunların ses düzeni yapılmayacak. Böylece 12 Aralık günü DT’nin tüm perdeleri kapanacak.

KADRO SINAVI AÇILMIYOR
Kadro sınavı yok DT’nin Türkiye’nin 12 ilinde faaliyet gösteren sahnelerinde, büro çalışanlarıyla birlikte, ışıkçı, sesçi, kondüvit, aksesuarcı, sahne makinisti gibi teknik ekibe bağlı 650 süreli sözleşmeli personel bulunuyor. “Süreli sözleşmeli personel” çalışanları, bir ayda 26 iş günü üzerinden çalışıyor ve kamudaki pek çok haktan mahrum kalıyor. DT yönetimi, çalışanları, yılda 15 gün ücretsiz izne çıkarmayı zorunlu tutuyor. Aralarında 18 yıldan daha fazla süredir çalışan “süreli sözleşmeli personel” olmasına karşın DT yıllardan bu yana “kadro” sınavı açmıyor. Çalışanlar da kadroya giremiyor.

Yıllardan bu yana 'süreli sözleşmeli personel' çalışanları, artık haklarını elde etmek amacıyla, Türkiye Otel, Lokanta Dinlenme Yerleri İşçileri Sendikası’na (TOLEYİS) üye oldu. DT’de sahnelenen oyunların “kemik” kadrosunu oluştan 650 çalışan 12 Aralık’ta greve gidiyor. Greve giden işçiler 12 Aralık’ta “perdeleri kapatacak.”

‘BİRECİK KATILMADI’
Greve ilişkin TOLEYİS’ten bir açıklama yapıldı. Türkiye’nin 12 ilinde faaliyet gösteren DT çalışanlarının sendika üyesi oldukları ve sendikanın da Toplu İş Sözleşmesi yetkisi aldığı belirtilen açıklamada, “Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı DT Genel Müdürü sözleşmeye oturmamış ve resmi arabulucu safhasında da oturuma katılmamıştır” denildi. Bunun üzerine sendikanın grev kararı aldığına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bu kararın alınmasına sebep, toplu iş sözleşmesi oturumlarına katılmayan, işyerinde sendika istemeyen davranıştır. Böyle davrananların devletimizi yöneten bir kısım bürokrat olması bizi hayrete düşürmüştür. Şimdi başta Başbakan olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanı’nı olaya el koymaya çağırıyoruz.”

YORUMLAR