Çinliler ilk çeyrekte cep telefonu satışlarını patlattı

Medyaloji.net » teknoloji » Çinliler ilk çeyrekte cep telefonu satışlarını patlattı
Çinliler ilk çeyrekte cep telefonu satışlarını patlattı

Dünya çapında cep telefonu satışları yılın ilk çeyreğinde %9.1 yükselerek 380 milyon adede çıktı.

Gartner’ın raporuna göre bu artıştan sorumlu olanlar ise dev telefon üreticileri Apple veya Samsung değil, Çinli üreticiler.

Apple’ın son çeyrekteki telefon satışlarının eski düzeyini koruduğu göründü. Bu aslında Apple için bir başarı anlamına geliyor zira 2016’nın sonunda şirketin telefon satışlarının düşmeye başladığı görülmüştü. Böylece Apple’ın düşüşü durdurmayı başardığı anlaşılıyor.

Öte yandan aynı başarı Samsung için geçerli değil çünkü Güney Koreli dev telefon üreticisinin son çeyrekteki satışları düşüş eğilimine girmiş durumda.

Bu telefonları kim satıyor?

İki dev üreticinin telefon satışları artış göstermezken dünya çapında geçen yılın aynı dönemine göre göre %9 daha fazla telefon satılmasından sorumlu olanlar ise Çinli üreticiler. Üstelik satışları yükselten neden de Çin’in iç talebi. Yani Çin’deki yerel üreticiler yine Çin içindeki kullanıcılara telefon satarak global satış miktarını %9 büyütmüş durumda.

Bu küçük üreticilerin hızla artan satışları ise Apple ve Samsung gibi dev markalar için kötü haber anlamına geliyor çünkü Çin pazarında güç kazanmak isteyen dev markaların, fiyat avantajına sahip olan yerel markalara yenilmeye başladığı anlaşılıyor. Üstelik Çin içinde güçlenen markaların kısa süre sonra dünyaya açılarak dev markaları diğer pazarlarda da sıkıştırması sık görülen bir senaryo.

Q1 içinde satılan 380 milyon adet telefondan 78,6 milyon adedi Samsung’a ait. Samsng geçen yıl aynı dönemde 81 milyon telefon satmıştı. Apple ise 51.9 milyon adetlik satışla Samsung’un arkasında kaldı. Bu da global pazardan %13,7 oranında pay almak anlamına geliyor. Ancak Apple’ın hemen arkasından bir zamanlar Çin’in yerel markası olan Huawei geliyor.

Google vuruyor Çinliler kazanıyor

Dünya pazarından %9 pay alan Huawei’nin Apple’ı geçmesi sadece birkaç çeyrek dönem mesafede olabilir. Çinli markalar Oppo ve Vivo da Huawei’yi izliyor. Çinlilerin başarısında Google’ın Android sistemini başarılı şekilde geliştirmesinin de payı büyük. Bir diğer deyişle Google Android’i mükemmelleştirdikçe kullanıcılar artık markalara bağlılıklarını terk ederek benzer donanım yeteneklerine sahip daha ucuz telefonlar sunan Çinli üreticilere yöneliyorlar.

YORUMLAR