Çin, Apple çalışanlarını tutukladı

Medyaloji.net » teknoloji » Çin, Apple çalışanlarını tutukladı
Çin, Apple çalışanlarını tutukladı

Çin’de dört aydır gizlilik içinde yürütülen bir soruşturma, 20 Apple çalışanının tutuklanmasıyla sonuçlandı.

Kullanırı verilerini yasa dışı olarak satan bir çeteye yönelik yapılan soruşturmada Çin polisi 22 şüpheliden 20’sinin Çin’deki Apple çalışanları olduğunu keşfetti.

Bu kişiler, iOS kullanıcılarına ait kişisel verileri, Apple ID’lerini, telefon bilgilerini ve başka dataları satarken tespit edildi. Çetenin bu operasyondan 7.2 milyon dolar gelir sağladığı anlaşıldı. Satılan her veri başına 1.5 dolar ile 26,5 dolar arasında para kazanan çalışanların bir kısmının doğrudan Apple çalışanı olduğunu diğerlerinin ise Apple için Çin’de iş yapan taşeronlar olduğu anlaşıldı.

Öte yandan Çin’de şirketlerin kullanıcı verilerini satmaları çok sık görülen bir işlem. Çin, 1 Haziran’dan itibaren bu işlemi yasaklayan bir yasa çıkarmış bulunuyor.

Apple çalışanlarının sattığı verinin sadece Çinli iOS kullanıcılarına mı yoksa dünya çapındaki kullanıcılara mı ait olup olmadığı açıklanmadı ancak kullanıcı verilerini korumak konusunda çok hassas olan Apple’ın merkezinde bu gelişme nedeniyle büyük hayal kırıklığı yaşanacağını tahmin etmek zor değil.,

YORUMLAR
En çok okunan haberler