Çin Amerika'yı da geçti

Medyaloji.net » teknoloji » Çin Amerika'yı da geçti
Çin Amerika'yı da geçti

Apple'ın Asya'nın en büyük mağazasını Çin'de açtıktan sonra yükselişe geçen iPhone satış rakamları Amerika'yı solladı.

Financial Times‘ın yaptığı açıklamalara göre Çin, Apple iPhone satışlarında en büyük pazar haline geliyor. Bu gelişmeyle ABD, Çin’in gerisine düşerek 2. sırayı alıyor.

Tim Cook, Kasım 2014’te bu değişimin ilk sinyalleri vermişti. UBS analistleri ise kısa vadede gerçekleşmesi beklenen bu gelişmenin yarın açıklanacağını düşünüyor. Yapılan tahminlerde Çin’in iPhone satışları içindeki pazar payı da yüzde 36 olarak gösteriliyor. ABD’nin payı ise yüzde 24 olarak tahmin ediliyor.

1 yıl içinde büyük sıçrama

Geçen yılla kıyaslandığında Çin’in nasıl bir atak yaptığını daha net görmek mümkün. Geçen yılın aynı çeyreğinde ABD’nin payı yüzde 29 iken Çin’in payı yüzde 22 olarak kayıtlara geçmişti. Apple 2014’ün son çeyreğinde Çin’de sattığı iPhone sayısı ise 2 milyondu.

Çin’deki Apple Store sayısı artıyor

iPhone’un Apple’ın gelirlerinin çoğunu oluşturması bu alandaki liderliğin önemini anlamak için yeterli bir sebep. Apple da bunun hakkını vererek Çin’deki mağaza sayısını 2 yıl içinde 15’ten 40’a çıkarmayı amaçlıyor. Hali hazırda China Mobile ile yapılan anlaşma ve iPhone 6 serisinin gördüğü ilgi de Apple’ın Çin stratejisinin doğruluğuna işaret ediyor.

Çinlilerin iPhone’a büyük ilgi göstermesi sonucu diğer Asya ülkelerinde iPhone alıp Çin’de satma girişimleri dahi yaşanmıştı.

Son oalrak Samsung’u sarsan büyümesiyle Xiaomi‘nin Apple’ın Çin’deki en büyük rakibi olacağını da söyleyelim. Dünyanın en büyük akıllı telefon pazarı olan Çin’deki 2015 yılı rekabeti şimdiden çok çetin geçeceğe benziyor. 

YORUMLAR