Çalışan her 4 kadından biri şiddet görüyor

Medyaloji.net » iş dünyası » Çalışan her 4 kadından biri şiddet görüyor
Çalışan her 4 kadından biri şiddet görüyor

Yapılan bir anket çalışmasına göre çalışan kadınların yüzde 75’i hayatında en az bir kere şiddete maruz kaldığını, yüzde 17’si kocalarından ekonomik şiddet gördüğünü söylüyor.

 TÜRKİYE’nin önde gelen şirketleri aile içi şiddet vakalarına karşı harekete geçti. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Sabancı Vakfı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu, şirketlerin kadın çalışanlarının evde ve yakın çevrelerinde yaşadıkları şiddeti ortaya çıkarmak ve önlemek için bir proje başlattı.

İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı (BADV) projesine 16 şirket katıldı. “Pilot Yıl” ilan edilen 2016’da şirketler Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle İlgili İşyeri Politikalı Geliştirme ve Uygulama Rehberi Uygulamalarını benimseyerek şirketlerinde bir dizi çalışma yaptı. Proje kapsamındaki anket çalışmasına göre çalışan kadınların yüzde 75’i hayatında en az bir kere şiddete maruz kaldığını, yüzde 17’si kocalarından ekonomik şiddet gördüğünü söylüyor.

Dün Sabancı Center’daki toplantıya TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi Erol Bilecik, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi ve Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, UNFPA Türkiye Temsilcisi Karl Kulessa ve ILO Program sorumlusu Özge Berber Ağtaş ile projeyi uygulayan şirketlerin temsilcileri katıldılar. Nur Ger’in moderatörlüğünde şirketler, kadına yönelik şiddetle ilgili uyguladıkları programları anlattı. Erol Bilecik, kadına yönelik şiddete sıfır tolerans anlayışının yerleşmesi için çalışılması gerektiğine inandıklarını söyledi. Bilecik, “Şiddet gören kadının tüm yaşamı olumsuz etkileniyor. İş yaşamı, çocukları, hepsi yaşanan şiddetten etkileniyor. İş dünyasının toplumu dönüştürücü gücünden hareketle kadın çalışanlarımızın hayatını etkileyen şiddete karşı yeteneklerimizi hayata geçirmeliyiz. Kadınların güven içinde yaşadığı, güçlendiği toplum kalkınır” dedi.

 

UNFPA Türkiye Temsilcisi Karl Kulessa da, “Kadına yönelik ayrımcılık iş dünyasında da var. Ön yargılar kadınların iş yaşamını olumsuz etkiliyor. Ev içinde şiddet yaşayan bir kadının çalışma yaşamı da olumsuz etkileniyor. Kadınlar olmadan kalkınma olmayacağı gerçeğinden hareketle bu çalışmların yaygınlaştırılması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu. Uluslararası Çalışma Örgütü Program sorumlusu Özge Berber Ağtaş, ABD’de evinde şiddet yaşayan kadınların çalışma yaşamlarının olumsuz etkilendiğinin tespit edildiğini bu nedenle 8 milyon iş gününü bulduğunu söyledi. İngiltere’de yapılan bir araştırmada ise şiddet gören çalışan kadınların mağduriyetinin ekonomide 16 milyon Pound’luk bir kayba neden olduğunun ortaya konduğunu anlatan Özger Berber Ağtaş, “Çalışan kadınlara yönelik şiddeti önlemek iş yerlerinin de önceliğinde olmalı. İş yerinde verimlilik ve kalkınma için bu şart” dedi.

YORUMLAR