Britanyalı gazeteciler tutuklandı!

Medyaloji.net » medya » Britanyalı gazeteciler tutuklandı!
Britanyalı gazeteciler tutuklandı!

Çatışma bölgelerinden yaptığı haber ve videolarla tüm dünyada bilinen ABD merkezli haber sitesi Vice News’un Türkiye’de görevli muhabiri Jake Hanrahan ve ekibi tutuklandı.

Britanya vatandaşı Jake Hanrahan, yine Britanyalı kameramanı Philip Pendlebury ve Muhammed İsmail Resul isimli tercüman, iki gün önce Diyarbakır’ın Bağlar semtinde gözaltına alınmıştı.

Güneydoğu ve Doğu’da olup bitenleri haberleştiren ekip, polisteki soruşturmalarının ardından bugün adliyeye sevk edildi. Savcılıkta işlemleri tamamlanan gazeteciler tutuklanma talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Mahkeme Hanrahan, Pendlebury ve Resul’ün ‘silahlı örgüt içinde hiyerarşik yapıya dâhil olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek’ gerekçesiyle tutuklanmasına karar verdi.

Al Jazeera’ye konuşan emniyet kaynakları, gerekçede bahsedilen örgütün IŞİD olduğunu belirtti.

‘Hem IŞİD, hem de PKK adına faaliyetten’

‘Terör faaliyetleri‘ suçlamasıyla karşı karşıya kalan gazetecilerle ilgili çarpıcı bir detayı ise Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi paylaştı. Elçi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İnanılır gibi değil, iki İngiliz gazeteci hem IŞİD hem PKK adına faaliyetten tutuklanmaya sevk edildiler” ifadelerini kullandı.

Vice News ise bugün yayınladığı makaleyle Uluslararası Af Örgütü, yazarlar birliği PEN International ve Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) de desteğiyle çalışanlarının serbest bırakılması için çağrıda bulunmuştu.

Hanrahan, daha önce PKK’nın gençlik yapılanmasıyla ilgili bir video haber hazırlamış, bu haber Vice News’ın ABD versiyonu dışında Avrupa’da da yoğun ilgi görmüştü.

YORUMLAR
En çok okunan haberler