Bilgehan Anlaş, JTI’ın iki numaralı koltuğunda

Medyaloji.net » iş dünyası » Bilgehan Anlaş, JTI’ın iki numaralı koltuğunda
Bilgehan Anlaş, JTI’ın iki numaralı koltuğunda

Japon sigara üreticisi JTI, 41 ülkede bulunan toplam 45 fabrikasını Türk yönetici Bilgehan Anlaş’a emanet etti.

Medyaloji -ÖZEL-

JTI Türkiye Genel Müdürü Bilgehan Anlaş, JTI’ın global yönetim kuruluna atandı. Artık, 12 milyar dolarlık devin iki numaralı koltuğuna oturacak. Yeni görevinde JTI’ın tüm tedarik zinciri ve üretiminden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı olarak 41 ülkede 400 milyar adet yıllık üretimi olan 45 fabrikadan sorumlu olacak; 11 bin kişilik bir ekibi Cenevre’den yönetecek. Ayrıca global yatırımlar, satın alma, kalite yönetimi, üretim planlama, teknik eğitim ve yeni ürün kategorilerinin geliştirilmesi de Bilgehan Anlaş’ın sorumluluk alanında olacak. Şu sıralar şirketin merkezi Cenevre’ye taşınıyor.

Anlaş’a global sorumluluk yolunu açan Türkiye’deki başarılar oldu. JTI Türkiye Genel Müdürlüğü görevini, şirketin Türkiye yatırımlarından çok da mutlu olmadığı bir dönemde, pazar payı %7 seviyesindeyken aldı. 10 yıl içinde bu oran %30 seviyesine geldi. JTI Türkiye, son 8 yılda “en hızlı büyüyen 50 Fortune 500 şirketi” listesine girdi. 2007-2014 yılları arasında %270 büyüdü. Son büyük hamle Camel’ın yüzde 1.5’larda seyreden payını yüzde 11.5 seviyesine taşımak oldu. “Kariyerimi ortaya koyduğum bir operasyon oldu diyebilirim” dedi Anlaş. Durum kritikti. Markanın fiyatının 6 TL’ye çekilmesi tüketimini artıracaktı. Merkezin tereddütlü beklentisi en fazla bir - iki kat artıştı. Anlaş, “Biz dört kat artar dedik. Altı kat arttı” diye konuştu.

E- sigara şirketi topluyor
Şirketin önemli yatırımlar yaptığı bir dönemde Cenevre’ye gittiğini belirten Anlaş, şöyle devam etti:

“Geçen hafta Natural American Spirit adlı markanın Amerika dışındaki haklarını satın almak üzere Reynolds Grup ile görüşmeler başladı. Haziran 2014’te İngiltere’nin önde gelen e-sigara şirketlerinden E-Lites, Temmuz 2015’te de Amerika’nın e-sigara alanında önemli bir markası olan Logic satın alındı. Böyle önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde yönetimde yer almak benim için heyecan verici. JTI, batının yaratıcılığı ile doğunun (Japonya) planlı ve uzun vadeli bakış açısını iş yaşamına yansıtmayı başarmış bir grup. Yeni görevimde de paydaşlara nasıl katkı sağlayabilirim onun stratejisini uygulayacağım. Meksika’dan Japonya’ya Güney Afrika’dan da İsveç’e uzanan geniş bir coğrafyada çalışmak beni heyecanlandırıyor. İlk 100 günüm bu çeşitliliğin verdiği güçle ulaşılan başarıyı daha yüksek seviyelere nasıl çıkartırım onu planlamakla atmakla geçireceğim.”

Birçok ülkede görev yaptı
Anlaş, 1992’de Torbalı fabrikasından üretim yöneticisi oldu. 1998’de Kazakistan fabrikasının yöneticiliğine, 1 yıl sonra da Ukrayna fabrikası genel müdürlüğüne atandı. 3 yılda Ukrayna fabrikasını modern bir fabrikaya dönüştürdü. Burada 400 kişilik fabrika çalışanlarının iş-yaşam dengesini sağlayan sosyal projeler gerçekleştirdi. Arkasından 38 yaşında genç bir yöneticiyken JTI’ın 5 büyük üretim bölgesinden biri olan İzmir Torbalı Fabrikası’na, aynı zamanda Orta Doğu, Yakın Doğu, Afrika, Türkiye ve Duty Free üretiminden sorumlu Başkan Yardımcısı pozisyonuna taşıdı. İki yıl süren Başkan Yardımcılığı görevi 2004 yılı sonunda JTI Türkiye organizasyonun yeniden yapılanma ihtiyacı nedeniyle önemli bir geçiş yaşamasına neden oldu. Üretim şapkasını çıkaran Anlaş, satış ve pazarlama şirketinin başına geçti.

2004 sonunda JTI Türkiye operasyonundan sorumlu Genel Müdür koltuğuna oturdu. 2004-2015 yılları arasında şirketi her yıl çift haneli büyüdü. Pazar payı 3.5 kat arttı. 10 yıllık sürede toplam yatırım %180 artarak 1.5 milyar TL’yi aştı. JTI Türkiye, sektörün en hızlı büyüyen şirketi ve en büyük pazar payına sahip ikinci şirketi oldu. JTI Türkiye Capital 500’de 26. sırada yer aldı. Anlaş, hem JTI’daki pozisyonu hem de Tütün Sanayicileri Derneği Başkanlığı görevini dolayısıyla, önemli vergi tahsilatçısı sektörün kamu ile ilişkilerinde de rol oynadı.

Anlaş döneminde JTI Türkiye, İzmir’de Türkiye Yardımseverler Vakfı’na dinlenme evi yaptı. Torbalı’da 40 bin fidan hediye etti. Uluslarası İzmir Festivali’ne ve Foça kazılarına destek oldu. Alman Arkeoloji Enstitüsü işbirliğiyle Hattuşa Surları’nın 65 metrelik kısmının yeniden ayağa kaldırılmasına katkı yaptı. Türk Japon kültürlerinin yakınlaşması adına Sakıp Sabancı Müzesi ile birlikte “Fırça ve Kalemin İzinde Sınırları Aşmak - Doğu ve Batı Yazı Sanatından Seçmeler” isimli kaligrafi sergisini açtı.

“Global bir Türk sigara markası yaratabiliriz”
Önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerini anlatan Bilgehan Anlaş, şöyle dedi: “Türkiye’de yatırımları artırabiliriz. Türk tütünü dünyaca ünlü. Bunu geliştirmenin yollarını arayacağız. Tüketiciden gelen talepler doğrultusunda global çapta bir Türk sigara markası yaratabiliriz. Türkiye sektörümüz açısından her zaman önemli bir pazar oldu. Türkiye’de 60 bin aile 80 bin ton tütün üretiyor. 1.1 milyar dolar ihracat yapılıyor. Dileğim, katma değer yaratan bu alanın dünya pazarlarında rekabetçiliğini koruması. Umarım hükümetimiz de bu yatırımları destekler. Türkiye’de sigara pazarı 30 milyar TL’lik bir hacme sahip. Bunun 25 milyar TL’si devletin kasasına vergi olarak giriyor. Geçen yıla kadar yüzde 20’lere ulaşan kaçak sigaranın yüzde 11.7’ye geriledi. Pazar bu yıl yüzde 10 büyüdü. Yani kaçağa giden pay geri geldi.”

YORUMLAR