Bianet ve TGS toplu iş sözleşmesi imzaladı

Medyaloji.net » medya » Bianet ve TGS toplu iş sözleşmesi imzaladı
Bianet ve TGS toplu iş sözleşmesi imzaladı

İlk defa bir haber sitesinde imzalanan TİS ile çalışanların özlük hakları, editoryel bağımsızlık, toplumsal cinsiyet eşitliği garanti altına alındı.

TİS'te ücret artışları, ikramiyeler, sosyal yardımların yanı sıra kreş yardımının, evinde hayvanlarla yaşayan sendika üyelere yardım da yer aldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) bianet’in bünyesinde faaliyet gösterdiği IPS İletişim Vakfı ile Toplu İş Sözleşmesi imzaladı. Sözleşme ilk defa bir internet haber sitesiyle imzalanan Toplu İş Sözleşmesi sıfatını da taşıyor.

Bianet Proje Danışmanı ve İPS İletişim Vakfı Başkanı Nadire Mater, TGS Genel Başkanı Uğur Güç, TGS Genel Sekreteri Mustafa Kuleli ve TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş’un katıldığı törende TİS imzaları atıldı.

Toplu İş Sözleşmesi, çalışanların yıllık izin, maaş zammı, ikramiye gibi özlük haklarının yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliği, editoryel bağımsızlık ve hayvan haklarına ilişkin maddeler de içeriyor.

İnternet gazetecileri için ön açıcı bir anlaşma

TGS Genel Başkanı Uğur Güç ise şunları söyledi: "Türkiye de ilk defa bir internet haber sitesiyle Toplu İş Sözleşmesi imzaladık. Haklar açısından ileri ve örnek gösterilecek bir sözleşme oldu. Bundan sonraki internet siteleri ve internet gazetecileri açısından da öz açıcı bir sözleşme olacaktır. Bu kadar baskı ve zorlama ortamında 1 Mayıs öncesinde bu sözleşmenin imzalanması bir başarıdır. Bu hakları ileriye taşıyacak bir anlaşma.”

Hak/barış odaklı habercilik pratiği davetimiz

TİS’in imzalanmasının ardından İPS İletişim Vakfı Başkanı Nadire Mater şu ifadelerde bulundu: "Örgütlenmenin gerekliliğinin çok konuşulduğu ancak hayata geçirilemediği yıllar ve günlerde, tam da İşçi Bayramı ve 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü öncesi imzaladığımız sözleşmenin çok değerli olduğunu söylemek isterim. Çoklu iktidar baskılarıyla kuşatılmış, kutuplaşmış/kutuplaştırılmış medya ortamında sesi çıkmayanlardan, haklardan, özetle halkın haber alma hakkından yana habercilik ve iş güvencesi yaşananlar da gösteriyor ki örgütsüz ve sendikalaşmadan aşılamıyor. İmzaladığımız sözleşme özlük hakları ve sosyal haklar anlamında çok ufuk açıcı. Sözleşmenin hem imzalanmasının hem de yaklaşımının ön açıcı olmasını diliyorum. Sözleşme aynı zamanda medya çalışanlarına örgütlenmenin yanı sıra habercilik tartışması ve dolayısıyla hak/barış odaklı habercilik pratiği davetidir. "

Editoryel bağımsızlık vurgusu

Toplu İş Sözleşmesi’nin Amaç maddesinde şu ifadeler yer alıyor: “Bu TİS, her türlü güç odaklarından bağımsız olarak halkın haber alma ve gazetecinin haber verme/yapma özgürlüğü temelinde editoryal bağımsızlığı korumayı ve geliştirmeyi garanti altına alır. Habercilikte eril/seksist, ayrımcı, nefret söylemi içeren, şiddet kışkırtıcılığı yapan, taraflı, baskından yana ve baskın olanı yeniden üreten kutuplaştırıcı, militarist yaklaşım ve dili reddeder. Hak, yurttaş ve barış odaklı habercilik anlayışını korumayı ve geliştirmeyi garanti altına alır. Demokratik katılımcı habercilik modelini işyeri özelinde geliştirmeyi ve model olarak genel habercilik ortamında yaymayı teşvik eder.”

Sözleşme ile toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını, kadın, genç, yaşlı, göçmen, engelli ve LGBTİ işçilerin hiçbir şekilde ayrımcılığa uğramaması için gerekli pozitif ayrımcı tedbirlerinin alınması da garanti altına alınıyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliği vurgusu

Sözleşmede toplumsal cinsiyet eşitliği özel bir yer kapsıyor.

Buna göre, İşveren, kadın ve LGBTİ çalışanların tüm çalışanlarla eşit fırsatlara sahip olması, işyerinin karar mekanizmalarında, tüm çalışma alanlarında ve yayında eşit derecede temsil edilmesi için çaba sarf eder, bunun için pozitif ayrımcı tedbirler alacak. LGBTİ çalışanların işe alım sürecinde ve çalıştıkları süre boyunca ve zorunlu işten çıkarma durumlarında, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinden ötürü ayrımcılığa uğramamaları için her türlü önlem işveren tarafından alınacak.

Ayrıca, 8 Mart’ta kadın çalışanlar ücretli izinli sayılacak, izinli olmasına rağmen çalışan kadınlaraysa bir günlük ücret daha ödenecek. Kadınlar, talep etmeleri durumunda regl dönemlerinde de izinli sayılacak.

Feminist ifadesi ilk defa bir TİS’te

TİS ile kadın ve LGBTİ çalışanlara dönük fiziksel, psikolojik, sözel, cinsel her türlü taciz, şiddet ve mobbing, disiplin suçu olarak değerlendiriliyor. Şikayetlerde kadın ve LGBTİ çalışanların beyanları esas alınıp, karşı taraf aksini ispat etmekle yükümlü hale geldi. Ayrıca, bu şikayetleri değerlendirmek üzere üç kişilik heyet oluşturulacak. Heyet üyelerinden biri işveren, biri TGS Kadın Komisyonu tarafından berlilenecek, biri de feminist kadın örgütü ya da feminist bir aktivistten oluşacak.

Mobbing ve iş güvencesi

TİS’te, mobbing maddesi ile çalışanların iş veren yahut diğer çalışanlar tarafından mobbinge uğramaması için önlemler alınması da yer aldı. TİS ile birlikte İPS İletişim Vakfı çalışanları da zorunlu askerlik yapmaları, gözaltı ve tutuklanma durumlarında iş güvenceleri ve özlük hakları güvence altına alındı.

TİS’te kreş yardımın yanısıra, evinde hayvanlarla yaşayan sendika üyelerine de maddi yardım yer aldı.

YORUMLAR