Aydın Doğan o yatırımdan kar etmedi

Medyaloji.net » iş dünyası » Aydın Doğan o yatırımdan kar etmedi
Aydın Doğan o yatırımdan kar etmedi

Aydın Doğan’ın sahibi olduğu Doğan Grubu’nun tam 10 yıl önce büyük beklentilerle 336 milyon dolar yatırdığı “seri ilan yayıncılığı” işinde umulan başarı gelmedi.

Aydın Doğan’ın sahibi olduğu Doğan Grubu’nun tam 10 yıl önce büyük beklentilerle 336 milyon dolar yatırdığı “seri ilan yayıncılığı” işinde umulan başarı gelmedi ve şirketin hisselerinin satışa çıkarıldığı bildirildi.

Basılı ilan gazetelerini son iki yılda iptal eden, internet projelerinde de zarardan kurtulamayan şirketin sahibi olduğu, Rusya’nın bir zamanlar en büyük seri ilan yayını olan “İz Ruk v Ruki” (Elden Ele) ve Job.Ru siteleri için piyasada “en fazla 5 milyon dolar” değer biçildi.

Haberi, Rusya’da iş çevrelerinin saygın gazetesi Kommersant bugün okurlarına duyurdu. “İz Ruk v Ruki kendisi için ilan verdi” başlıklı haberde, “İrr.ru ve Job.ru satışa çıkarıldı” alt başlığı kullanıldı.

Turkrus.com'un haberine göre, SSCB dağıldıktan hemen sonra, 90’ların başında basılı ilan gazetesi olarak Rusya’nın nereyse tek yayın organı olarak büyük başarıya imza atan "İz Ruk v Ruki” dahil, Doğu Avrupa’da pek çok benzer projenin sahibi Trader Media East’in (TME) yüzde 67,3 hissesini Nisan 2007’de Hürriyet grubu 336,5 milyon dolar ödeyerek satın almıştı. O günden beri sürekli küçülen şirket, Rusya’da “Pronto Media” adı altında faaliyetine devam etmiş, son birkaç yılda basılı ilan gazetelerinin yayınını büyük ölçüde durdurup tamamen internet seri ilan işine odaklanmıştı.

Ancak Rusya’da bu sektörde yaşanan hızlı büyüme ve 25 milyar rubleye çıkan pastaya rağmen sürekli zarar eden Doğan Yayın’ın Rusya’daki şirketi, rekabet ortamından yenilgiyle çıktı. Satış kararı alınmasının ardından koordinasyonu bu alanda en büyük uluslararası danışmanlık şirketlerinden Deloitte’in yürüttüğü belirtildi.

2016 verilerine göre irr.ru sitesi aylık 6,3 milyon, job.ru ise aylık 2,2 milyon tekil ziyaretçiye sahip. Trader Media East’in 2016 cirosunun yüzde 54,2 gerileme ile 9,8 milyon dolara kadar düştüğü bildirildi. Bir yıl öncesine göre zarar da yüzde 36 azalarak 5,2 milyon dolara geriledi.

Kommersant’ın kaynakları, satış girişimlerinin iki hafta önce başladığını belirttiler. Bazı analistler bu şartlarda satışın zor olduğunu, belki yatırımcı ortak bulma imkanı olabileceğini vurguluyor.

Sektörün en başarılı projelerinden olan Superjob.ru’nun başkanı Aleksey Zaharov, “Şirket uzun zaman önce pazardaki mücadelede rakiplerine karşı yenildi. Satarlarsa biz sadece job.ru domaini ile ilgilenebiliriz. İrr.ru domanini de rakipleri Avito satın alıp kendi sayfalarına trafik yönlendirebilir” dedi. 

YORUMLAR