Avustralya bankaları blockchain kullanmaya başladı

Medyaloji.net » teknoloji » Avustralya bankaları blockchain kullanmaya başladı
Avustralya bankaları blockchain kullanmaya başladı

Avustralya’nın iki önemli bankası ANZ ve Westpac, Bitcoin benzeri dijital para birimlerinin alt yapısını oluşturan blockchain teknolojisini, ödeme garantisi sözleşmelerinde kullanmaya başladı.

Yapılan ilk testlerden başarılı sonuçlar alan bankalar, yakında bu teknolojiyi genel kullanıma açacaklar.

İlk aşamada yapılan testlerde, iş yerlerinin kirasını ödemek için bankaya ve mal sahibine ödeme garantisi veren iş yerlerinin kira sözleşmeleri blockchain teknolojisine aktarıldı. Bu sayede bankalar, sözleşmeleri takip etmek için kağıt yükünden kurtulurken, mal sahipleri ve iş yeri sahipleri de kira ödeme sürecinde önemli bir zaman kazanımı yaşamış oldular.

Güvenilirlik mektubunun güvenilirliğini kontrol etme çilesi

Avustralya’da ticari mekanların şirketlere kiralanması durumunda doldurulması gerekli bürokratik kağıtlar ve bankaların da bu sözleşmelere garantör olarak aracılık etme zorunluluğu, iş kurma, iş yeri kiralama gibi süreçleri son derece uzatan ve zaman alan işlemlere dönüştürüyor. Bankalar şimdi blockchain teknolojisiyle tüm süreci basit bir kodlamayla takip edebilecek ve garanti işlemleri hızla sonuçlandırılabilecek. İş yeri kiralanması süreci ise bu teknolojinin denenmesi amacıyla seçilen en basit uygulamalardan birini oluşturuyor.

Blockchain teknolojisinin çok daha detaylı iş süreçlerinin yer aldığı diğer endüstrilerde de devreye alınması ve banka garantilerini takip etmek, kağıt işlemlerini azaltarak iş süreçlerini hızlandırmak için kullanılması düşünülüyor. Üstelik bu teknoloji sayesinde, sahte garanti mektupları üretmek veya garanti mektuplarının geçerliliğini kontrol etmek amacıyla önemli bir iş gücü ve zaman kaybı yaşanması da son bulacak. Böylece, bir üretici, distrübütörüne mal teslimatı yaparken, alacağına dair bankadan sağlanmış garanti mektubunun geçerliliğini kontrol etmek için bankayla iletişim kurmak zorunda kalmayacak.

Ayrıca, bankadaki uzmanın bu kağıtların durumunu kontrol edip geri cevap vermesi için harcadığı emek ve zamandan da tasarruf sağlanmış olacak. Bu tür garanti işlemlerinde, işletmeler, banka hesapları üzerinde otomatik olarak hızlıca garanti mektubu oluşturabilecek. Mal sahipleri veya üreticiler için de blokchain’de şifrelenmiş garanti mektubunun adresini larak bir mobil cihazdan ilgili adresin kontrolünü yapmak yeterli olacak. Böylece çoğu zaman günler sürebilen garanti mektubu uygulamasının tüm süreci, blockchain ile birkaç dakikaya indirilmiş olacak.

YORUMLAR