Arkanızdan konuşuyor olabilir!

Medyaloji.net » teknoloji » Arkanızdan konuşuyor olabilir!
Arkanızdan konuşuyor olabilir!

Ultrason işareti yöntemiyle, bilgisayardan açtığınız bir internet sitesinin, çevrenizdeki diğer elektronik araçlarla etkileşime girebilme ihtimali bulunuyor.

Bu şekilde bilgisayarınız diğer cihazlarınızla isteğiniz dışında eşleşebilir. Bu yöntem size bir cihazda gösterilen reklamların diğer cihazlarınızda da karşınıza çıkması için kullanılabilir. Hatta bu yöntemle cihazlarınızın hacklenmesi de söz konusu olabilir.

Nasıl çalışıyor?

Bilgisayardan gönderilen ve insan kulağının duyamayacağı kadar yüksek frekanslı sesler, akıllı telefon ya da diğer cihazlar tarafından okunabiliyor. Bu yöntemle bilgisayardan diğer cihazlara veri talep eden sinyaller gönderilebiliyor. Akıllı telefonda buna uygun bir uygulama bulunuyorsa, gelen görünmez sinyallere yanıt olarak telefonun bilgileri, belirli bir merkeze gönderilebiliyor. Böylece kişinin cihazları birbiri ile eşleştirilebiliyor.

Anonimliğin sonu

Uzmanlar bu yöntemin, anonim olarak internette gezinmenin sonunu getirebileceğinden endişe ediyor. Ultrason sinyalleri sadece cihazları eşleştirmekle kalmıyor. Bu cihazları da kişi profilleri ile eşleştiriyor. Böylece siz bir cihazdan dilediğiniz kadar VPN ya da güvenli tarayıcılar kullanın; girdiğiniz web sitesi sizden habersiz akıllı telefonunuzla iletişim kurarak, o cihazın korunmasız bağlantısından sizin kimliğinizi tespit edebilir.

Bu yöntemin Tor anonim ağı üzerinde de kullanılabileceğini ifade eden uzmanlar, kullanıcıların anonim olduklarını sandıkları sırada aslında takip ediliyor olabileceklerini belirtiyor.

Nasıl korunulur?

Ultrason sinyallerine karşı kısa, orta ve uzun vadeli çözüm önerileri sunan uzmanlar, bu alanda asıl çalışmanın işletim sistemi geliştiricileri tarafından yapılması gerektiğini belirtiyor.

Kısa vadede sizin yapabileceğiniz şey ise SilverDog adlı Google Chrome eklentisini indirerek tarayıcınıza kurmak. Böylece girdiğiniz siteler bilginiz dışında ses yayını yaparsa SilverDog size haber veriyor ve insan kulağının duyamayacağı seslerin yayınlanmasını engelliyor. Ancak bu eklenti Flash üzerinden görüntülenen sitelerde işe yaramıyor. Mozilla tabanlı Tor tarayıcısı da bu sebeple, SilverDog ile korunamıyor.

Android izin panelinde yapılacak bir değişiklik ile birlikte, yüklediğiniz uygulamaların ultrason sinyallerini dinleyip dinlemediğini kontrol edebileceksiniz. Bu da telefonunuzun bilginiz dışında iletişim kurmasını engelleyecek.

Uzun vadeli çözüm ise işletim sistemlerinin ultrason sinyali çıktısını tespit edip bunu engellemesi ya da bu işlem için kullanıcıdan izin istemesi şeklinde olabilir.

Şimdilik anonim olmak istediğiniz zamanlarda kullandığınız cihazın diğer cihazlarınızla etkileşim kuramayacak durumda olduğundan emin olmanız, anonimliğinizi korumanıza katkıda bulunabilir.

 

YORUMLAR