Almanya ile diplomatik gerginlik

Medyaloji.net » dünya » Almanya ile diplomatik gerginlik
Almanya ile diplomatik gerginlik

Almanya'da yayınlanan bir programda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sert şekilde eleştiren mizahi bir video yayınlanması, iki ülke arasında gerginlik yarattı.

Kriz, Almanya’da bölgesel bir televizyonda yayınlanan “Extra 3” isimli mizah programından kaynaklandı. Bu programda Erdoğan’ı, Türkiye’de basın özgürlüğünden, gösteri ve yürüyüş hakkına, Cumhurbaşkanılığı Sarayı’nın yapımından, Suriyeli mülteciler üzerinden yürütüldüğü öne sürülen pazarlığa, çözüm süreci ve yeniden Osmanlı İmparatorluğu kurma hayallerine kadar birçok konuda eleştiren klip yayınlandı.

BÜYÜKELÇİ ÇAĞRILDI

Dışişleri Bakanlığı, bunun üzerine geçen hafta Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Erdmann’ı çağırarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı seviyesizce eleştirdiği ve alay ettiği gerekçesiyle hem protesto notasını iletti, hem de yayının durdurulmasını talep etti. Ankara’nın bu girişimine Berlin’in yanıtı, “Almanya’da basın ve ifade özgürlüğü vardır. Siyasilerin mizah konusu yapılması da bunun içindedir. Söz konusu programda birçok Alman siyasetçi de mizah konusu yapılıp eleştiriliyor” oldu.

ARD KANALI DA YAYINLADI

Ankara’nın protestosu, tüm Almanya genelinde izlenen Birinci Devlet Kanalı’nda da (ARD) haber oldu. ARD haberi sunarken, söz konusu videoyu yayınladı. “Extra 3” programının Türkiye’nin tepkisine yanıtı da gecikmedi. Program Erdoğan’ı “Extra 3’te ayın çalışanı” seçti. 

YORUMLAR