Akıllı telefonlara zam kapıda!

Medyaloji.net » teknoloji » Akıllı telefonlara zam kapıda!
Akıllı telefonlara zam kapıda!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, önümüzdeki dönemde elektronik ürünlere ek gümrük vergisi getirileceğini açıkladı.

Bu durumda ürünlerin fiyatlarında değişimlerin gerçekleşmesi bekleniyor.

Zeybekci, şunları söyledi:

"Önümüzdeki 1 ay içinde ilave gümrük vergilerinde özel tedbirler alınacak. Elektrik, elektronik, cep telefonu ve tablet bilgisayar gibi ürünlerde ek vergi geliyor. Önümüzdeki 1-2 ay içinde çok önemli ürün gruplarının da ithalat anlamında Ekonomi Bakanlığı tarafından gümrük vergilerinde, ilave gümrük vergilerinde, anti damping soruşturmalarıyla özel tedbirlerle karşılaştığını göreceğiz.

Elektrik, elektronik, cep telefonu, tablet bu ürün gruplarında uygulamayı göreceğiz. Kimya gruplarıyla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Bu vergi değil koruma diyelim. İçerideki üretimi koruma amacıyla geliştirilen bir şey. İçerideki üretimi teşvik eden, üretimin rekabet gücünü arttıran bir uygulama. Yani cep telefonlarını yerli üretim aldığınız zaman daha cazip hale getiren daha ucuz vatandaşımızın kullanımına sunan bir uygulama. Koruma önlemleri. İlave bir artış olacak. Uluslar arası standartlarda biz bunlara vergi demiyoruz anti damping uygulaması diyoruz.”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bakanlığının son 18 ayını Ankara’da bir basın toplantısı ile değerlendirdi.

“Türkiye yerinden sayıyor olacak”

Ekonomi Bakanı, “İlk çeyrekte iç tüketimin katkısıyla yüzde 2.3 büyüme oldu, ikinci çeyrekte daha yüksek büyüme bekliyoruz. Bu yıl büyümede iç talep öne çıkacak, yüzde 5’in altındaki büyümeyle Türkiye yerinde sayıyor olacak. Fed’in faiz artırımında agresif politika izlemesini beklemiyoruz, yıl sonuna doğru küçük miktarlarda belki artırmasını bekliyoruz, bunun Türkiye üzerinde etkisi sınırlı kalacaktır” şeklinde konuştu.

İhracatta düşüş beklentisi

Zeybekci, bu yıl ihracatta Irak, Rusya ve Ukrayna’daki gelişmeler nedeniyle düşüş yaşanacağını belirtti. Ekonomi Bakanı şöyle devam etti:

“Bu yıl ihracatta Irak, Rusya ve Ukrayna’daki gelişmeler nedeniyle toplam 3.6 milyar dolarlık düşüş bekliyoruz. İhracatta parite kaynaklı olarak bu yıl etkisinin 12.6 milyar dolar olmasını bekliyoruz, ilk altı ayda 7.2 milyar dolarlık etki oldu. Bu yıl cari açık 38 milyar dolara inecek, GSYH’ya oranı yüzde 5’e yaklaşacak.
 

YORUMLAR
En çok okunan haberler