Akıllı ev asistanlarının önlenemeyen yükselişi

Medyaloji.net » teknoloji » Akıllı ev asistanlarının önlenemeyen yükselişi
Akıllı ev asistanlarının önlenemeyen yükselişi

Amazon Echo ve Google Home ile oluşan akıllı ev asistanları pazarı, ABD’de büyük bir hızla büyüyor.

Araştırma şirketi eMarketer’in çalışmasına göre ABD’de evinde akıllı asistan bulunan kişilerin sayısı 35.6 milyonu geçmiş durumda. Bu geçen yılın rakamının iki katı anlamına geliyor.

Yapay zeka ile çalışan bu platformların kullanıcı sayısının artması yapay zekanın da kendini geliştirmesi için büyük önem taşıyor. Daha fazla kullanıcı demek, yapay zekanın daha iyi öğrenmesi için daha fazla veri akışı anlamına geliyor. Ayrıca, kullanıcı sayısı arttıkça söz konusu platform, Microsoft’un Windows’u gibi, yapay zeka konusunda baskın platform haline dönüşüyor.

Amazon Echo yok satıyor

Amazon, Echo ürününün satış rakamları hakkında bilgi vermiyor ancak şirketin depolarında ürün bulmanın büyük bir problem olduğu biliniyor ve Echo satın almak isteyen müşteriler bazen yeni parti malların gelmesini beklemek zorunda kalabiliyorlar.

Hem cihaz satışından hem de bu cihazlar üzerinden verilen siparişlerden alınan komisyonla Amazon kendine büyük bir gelir kapısı yaratmış durumda. RBC Capital Markets’in araştırmasına göre, Amazon’un 2020 yılında sadece Alexa yapay zeka platformundan 10 milyar dolar kazanç sağlaması bekleniyor.

Google’ın Home ürünü de rakibi Echo’ya hızla yaklaşıyor. Google Home’un ABD’de Echo’nun marka bilinirliğinin %80’nine yaklaştığı tahmin ediliyor. Bu yıl piyasaya ayrıca yine çok güçlü markalar olan Apple Siri ve Microsoft Cortana tabanlı akıllı ev asistanları girecek ve evinde akıllı asistan kullananların sayısının bu sayede 60 milyonu geçeceği düşünülüyor.

YORUMLAR