ABD, 8 bin Suriyeli mülteci alacak

Medyaloji.net » dünya » ABD, 8 bin Suriyeli mülteci alacak
ABD, 8 bin Suriyeli mülteci alacak

ABD, 2016 yılında 5 bin ile 8 bin arasında Suriyeli mülteciyi ülkeye kabul etmeye hazırlanıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ABD'nin gelecek yıl sayıları 5 bin ile 8 bin arasında değişen Suriyeli mülteci kabul etmeyi planladığını açıkladı.

Sözcü, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından kendilerine sunulan 15 bin kişilik sığınmacı listesinin incelendiğini belirtti. Kirby, ABD'nin bu sene içerisinde de bin ila 2 bin Suriyeli mülteciyi kabul etmeyi planladığını duyurdu.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ABD'nin en fazla Suriyeli kabul eden ve Suriyelilerin güvenli bölgelerdeki ikametini mali açıdan destekleyen ülkeler arasında olduğunu belirtti.

Kirby, ABD'nin 2011 yılından bu yana Suriyeli mülteciler için 3,5 milyar dolar mali yardım yaptığını ve Suriyelilerin yeniden evlerine dönebilmesi için Suriye'deki siyasi değişikliği desteklediğini de söyledi.

Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, Suriye'de Esad rejimine karşı ayaklanmaların başladığı 2011 yılından bu yana 4 milyon Suriyeli ülkesini terk etmek zorunda kaldı.

Suriyelilerin büyük bir kısmı Türkiye, Lübnan, Ürdün gibi komşu ülkelere sığındı. ABD'nin de aralarında bulunduğu Batılı ülkeler, yeterince Suriyeliye mülteci statüsü vermemekle ve ülkeye yasal yollardan mülteci kabul etmedikleri gerekçesiyle eleştiriliyor.

YORUMLAR