500 milyon bilgisayarı etkiliyor!

Medyaloji.net » teknoloji » 500 milyon bilgisayarı etkiliyor!
500 milyon bilgisayarı etkiliyor!

Botnet son dönemde görülen WannaCry ve Petya olayları nedeniyle biraz arka planda kaldı. Ancak ESET Güvenlik Uzmanlarına göre, botnet fidye yazılımlarından çok daha tehlikeli.

Fidye yazılımı WannaCry, son verilere göre yaklaşık 350 bin bilgisayarı etkilemişti, botnetler ise ABD polisine göre her yıl yaklaşık 500 milyon bilgisayar etkiliyor.

Botnet nedir?

Botnet, uzaktan yönetilen ve kötü amaçlı yazılım bulaşmış çok sayıda bilgisayarın oluşturduğu ağı tanımlar. Sahibinin bilgisi olmadan uzaktan yönetilebilen bu bilgisayarlara bilişim çevrelerinde zombi makineler de denir.

Botnetlerin internette fidye yazılımlarından daha büyük bir tehdit oluşturmasının nedeni, siber suçluların bunlar aracılığı ile neredeyse her görevi %100’lük başarı oranı ile yürütebilmesidir.

Botnet

Botnetler neler yapabiliyor?

Küresel bilgi güvenliği şirketi ESET’in güvenlik uzmanlarına göre botnetler sadece etkiledikleri bilgisayarların sahibine zarar vermezler, istenmeyen e-posta (spam), dolandırıcılık mesajları ve hatta fidye yazılımları gönderebilirler, DDoS saldırıları düzenleyebilir ve reklam ağlarını aldatabilirler. Bunların hepsi tüm e-posta trafiğinin %50-70 arasında spam olarak gerçekleşmesine neden olur. Bunun yanında e-posta eklentilerinin neredeyse %85’i fidye yazılımı içerir.

Botnetler ayrıca banka hesaplarına sızabilir, sosyal medya, e-posta gibi hesaplara ait kullanıcı adı ve parolaları çalabilir veya en azından sistem kaynaklarını bitcoin madenciliğinde kullanabilirler. Bunun yanında botnetlerin en önemsenmeyen ve fakat en son görevi ise etkiledikleri bilgisayarları şifreleyebilmeleridir.

Ne yapmalı?

Hem bireysel hem de kurumsal kullanıcılar, botnet zararlılarına karşı dikkatli olmak durumunda.Elbette öncelikli hedef, herhangi bir zararlı yazılımın sınırı geçmesini ve kötü niyetli görevlerini yerine getirmesini engellemek olmalıdır. Bu amaca ulaşmak için – duruma göre – güvenlik eğitiminden tutun da uç birim ve ağ güvenlik çözümlerinin uygulanması, yedekleme ve kurtarma çözümlerinin kullanılmasına kadar birçok çeşitli güvenlik önlemi bir arada kullanılmalıdır.

Ayrıca botnetlerden korunma ve bu tür saldırılara kurban gitmeyi önleme konusunda özel bir koruma katmanı konuşlandırılmalıdır. ESET gibi önde gelen üreticiler, ek güvenlik katmanı olarak Botnet Koruması sunuyor.

Botnet Koruması özelliği, ESET’in 8’inci sürümden bu yana bireysel ve kurmsal ürünlerinin temel parçalarından biri. Ağ katmanında çalışır ve ana işlevi, botnetler tarafından kullanılan kötü amaçlı veya şüpheli iletileri tespit etmektir. Böyle iletişim bloke edilir ve kullanıcıya bildirilir.

YORUMLAR