5 milyarlık borçları siliniyor mu?

Medyaloji.net » iş dünyası » 5 milyarlık borçları siliniyor mu?
5 milyarlık borçları siliniyor mu?

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, üç büyük telekom şirketi olan Türk Telekom, Turkcell ve Vodafon’un 5 milyar liralık kamu borcunun fiilen silineceğini ileri sürdü...

 CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, üç büyük telekom şirketi olan Türk Telekom, Turkcell ve Vodafon’un 5 milyar liralık kamu borcunun fiilen silineceğini ileri sürdü.

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, AKP'nin Meclis'e getirdiği torba yasa tasarısında, Hazine’den kaçırılan Hazine alacağında 3 kat olan ceza uygulamasının bir kata indirildiğini kaydederek, “Ağırlıklı olarak yabancı olan Telekom, Turkcell ve Vodafone'un yaklaşık 5 milyar liralık kamu borcu fiilen siliniyor” dedi.

Hazine’nin 2012 yılına kadar yapılan incelemelerden yaklaşık 2,2 milyar TL alacaklı durumda olduğunu, 2017 yılına kadar bu kapsamda kanun konusu alacak tahminin 5 milyar TL olduğuna işaret eden Erdoğdu’nun twitleri şöyle:

“Torba yasa ile ağırlıklı yabancı üç şirketin (Telekom, Turkcell, Vodafone) yaklaşık 5 milyar TL kamu borcu fiilen siliniyor... Biz tüketici (abone) olarak her ay şirketlere ödediğimiz faturalarla Hazine’ye ödenmek üzere yüzde 15 Hazine Payı ödüyoruz. Şirketler bizden topladıkları bu paraları Hazine'ye aktarmak zorunda. Eğer aktarmazlarsa üç katı ceza ödemek zorundalar... Şimdi yapılan düzenlemeyle Hazine’den kaçırılan Hazine alacağında üç kata ceza uygulaması bir kata indiriliyor... Yani af geliyor. Hazine 2012 yılına kadar yapılan incelemelerden yaklaşık 2,2 milyar TL alacaklı durumda. Daha beş yıllık dönem henüz incelenmemiş. 2017 yılına kadar bu kapsamda kanun konusu alacak tahmini olarak 5 milyar TL... Bu tutarla ilgili hükümet bir tür af getiriyor... Üstelik Maliye Bakanlığı’na şirketlerle uzlaşma yetkisi veriliyor... AKP, uzlaşma kurumunu yandaşların vergilerini silmek için kullandı... Getirilen uzlaşmalarla ilgili şikayet ve dava açma hakkı bile kaldırılıyor… Minareyi çalacaklar kılıf hazırlanıyor... Bu yasayla vergi yükü gariban vatandaşın sırtına yüklenirken bu üç yabancı ağırlıklı telekom şirketinin milyarlarca lira borcu siliniyor.”

YORUMLAR