4 milyon işçiyi işsiz bırakacak!

Medyaloji.net » medya » 4 milyon işçiyi işsiz bırakacak!
4 milyon işçiyi işsiz bırakacak!

İngiltere pazar araştırma şirketi YouGov tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, robotlar önümüzdeki on yıllık süreçte, İngiltere’de dört milyona yakın insan işçinin işini elinden alacak.

Bu İngiltere’deki özel sektör iş gücünün yüzde 15’inin robotlara devredilmesi anlamına geliyor.

Araştırmacılar, önümüzdeki yıllarda endüstriyi etkileyen otomasyon ve yapay zekanın geleceğini işletme liderleri ile incelediler. Finans, muhasebe, taşımacılık ve dağıtım sektörlerindeki işverenlerin yüzde 20’den fazlası, 2027 yılına kadar bu sektörlerdeki işlerin yüzde 30’dan fazlasının otomasyon sistemleri tarafından yapılacağını belirtti.

Robot inşaat işçilerinden, acil tıbbi malzeme temin edebilen drone’lara kadar birçok iş gücü robotlar tarafından yapılmaya başlandı. Bu dönüşüm, iş dünyasına göz ardı edilemeyecek kadar fayda sağlasa da toplumda yıkıcı etkiler oluşturabilir. Robotların insan işçilere kıyasla yorulmaması, sıkılmaması, hastalanmaması, zorlu ortamlarda çalışabilmesi ve istenilen çalışma şartlarına uyum sağlayabilmesi işletme için genel verimlilikte önemli bir artış sağlıyor. Ancak işletmelerin robotlar ve diğer otomatik sistemler ile değiştirilen milyonlarca çalışan için yeni bir istihdam alanı oluşturması gerekiyor.

İngiltere Ulusal Sendika Federasyonu TUC Genel Sekreteri Frances O’Grady konuyla ilgili olarak, yeni teknolojilerin sunduğu ekonomik fırsatlardan en iyi şekilde faydalanmaları gerektiğini ancak robotların ve yapay zekanın daha az kullanımının ulusal refahı artırabileceğini açıkladı. Daha önce Bill Gates, robotların tıpkı insanlar gibi vergi ödemesi gerektiğini söylemişti.

YORUMLAR