25.11.2015 / 17:54

Duygu ÇAVDAR

Şişedeki Pepsi logosu artık android telefonun da üzerinde

Pepsi’nin akıllı telefon sektörüne giriş yapacağına dair haberler hafta sonunda basında yer etti. Doğrusunu söylemek gerekirse, haberleri okuduğumda zihnime ilk yerleşen şey merak ve şaşkınlıktı.

Yılların gazlı içecek markası ve sektöründe de önemli bir yere sahip olan Pepsi, tamamen farklı bir sektöre merhaba diyordu.

Nedenini düşünmekten kendimi alamadım. Pepsi Phone P1 adıyla kullanıcısıyla buluşacak olan telefon, 64 Bit destekli 1.7 GHz hızında çalışan 8 çekirdekli işlemciye sahip, 2GB ana belleği ve 16 GB depolama alanı olan, günümüz açısından sıradan sayılabilecek bir telefon aslına bakarsanız.

Ön kamerasının 13, arka kamerasının 5 megapiksel olduğunu okuduğumda da bu sıradanlık düşüncesi içerisinde hayrete düşmediğimi söylersem yalan olur.

Fiyatını gördüğümde ise yaşadığım hayret, epey şiddetli sayılabilecek bir şaşkınlığa dönüştü. Fiyatı 300 TL olarak yazılmıştı. Alternatiflerinin ortalama 1000 ile 4000 TL arasında değiştiği piyasada, tam bir Android olarak nitelendirebileceğimiz Pepsi Phone P1 nasıl oluyor da fiyat anlamında bu kadar “ucuz” olabiliyordu? Söz konusu rakam her ne kadar ilk 1000 kişi için geçerli olsa da, bu fiyat uygulaması, tüketicinin dikkatini çekmesi ve kullanıcıda algı yaratması açısından yararlı bir strateji olmuş.

Bir taraftan fiyatın ucuzluğunu sorgulamaya devam etmekten kendimi alamazken, aslında “sembolleri” tükettiğimizi hatırladım. Yani aslında telefondan çok, markaya para veriyor olduğumuzu düşündüm.

Pepsi’nin telefonun üretimini yapmayacağı, bir üreticiyle lisans anlaşması imzalayarak kendi markasını akıllı telefonun üzerine basacağı yönündeki söylentiler konunun diğer bir yönünü ortaya koyuyor. Yani bir bakıma Pepsi, telefona yalnızca adını verecek. Pepsi’nin bu kararını piyasa rekabeti içerisinde, marka görünürlüğünü pekiştirmek amacıyla atılan, maddi beklentiler ölçeğinde verilen bir karar olarak değerlendiriyorum.

Her şey bir yana, sembollerin ve anlamların tüketildiği küresel bir toplumda yaşadığımızı göz önünde bulundurarak, tüketicinin Pepsi amblemini, toplum içinde gizil bir statü göstergesi olarak da algılanan cep telefonunun arkasında kocaman bir logo olarak ne kadar görmek isteyeceği konusunda endişelerimin olduğunu söyleyebilirim.

Sıradan bir tüketici olarak ben, yemek masasındaki şişenin üzerinde görmeye alıştığım logoyu, şık bir Android telefonun üzerinde görmeyi yadırgadığımı fark ediyorum. Ama yine de tüketim olgusu ve tüketici beklentisi çok değişken kavramlar. Piyasa koşulları içerisinde neler olacağı belli olmaz.

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Nobel’in Bob Dylan Bombası - 21.10.2016
>> Müzikteki Geçmişe Dönüş: Kadıköy Plak Günleri - 22.09.2016
>> Facebook’a Trending Topic özelliği - 01.09.2016
>>  Çin’de robot garsonlar işten çıkarılıyor, Konya’da ise gittikçe benimseniyor - 21.04.2016
>>  Tüketiciye 29 Şubat Bayramı - 03.03.2016
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Medyada gündem belirleme…
Tüm Yazarlar