07.10.2015 / 11:38

Halef R.  VAYIS

Sinek yazıp Google’da arasam…

İnternette ne arasam, sonrasında sürekli ve sıklıkla onun reklamının karşıma çıkması, can sıkıcı hal almaya başladı. Üstelik bu pek akıllıca yapılmıyor. Satın aldığınız bir ürünü, illa ve hemen tekrar alacakmışsınız gibi, aynı ürünlerin reklamı defalarca karşınıza getiriliyor. Sinek yazıp Google’da arasam, sanki az sonra başımın üzerinde vızıldayacak…

 

Antik Yunan’da Sokrates, gençlerin hatırlama becerisine zarar vereceği gerekçesiyle yazıyla ilgili kaygılarını dile getirmişti.

Telefon ve televizyon ilk ortaya çıktığında da benzer endişeler yaşanmıştı.

Şimdi de facebook ve twitter gibi sosyal medya araçlarının, bizi normal insan ilişkilerinden uzaklaştırdığı iddia ediliyor.

Yeni teknolojiler alışkanlıklarımızı ve yaşantımızı sahiden de değiştirdi, ancak bunun iyi ya da kötü bir değişim olduğu, tamamen görece ve hayata nasıl baktığınızla alakalı.

Teknoloji günlük yaşamdaki birçok alışkanlıkları değiştirirken, yanı sıra ekonomi dünyasındaki yapıları da ters düz etti.

Bilinen eski dev şirketler, yerlerini birer birer teknoloji markalarına bıraktılar. Bugünün dünya devleri, artık teknoloji şirketleri...

Şu örneğe baktığımızda durum gayet net görünüyor…

Küresel ekonominin yeni oyuncuları…

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, göreve geldikten sonraki ilk resmi ABD ziyaretini geçtiğimiz hafta yaptı.

Ekonomik ve politik olarak birçok konu başlığını görüşmek için gelen Şi’nin onuruna, ABD Başkanı Barack Obama tarafından akşam yemeği verildi. Dev teknoloji şirketlerinin yöneticilerinin çoğunlukta olduğu davette özellikle bir masa vardı ki, çok dikkat çekti.

Kişisel servetlerin toplam 50 milyar dolar olduğu ana masada, Obama ve Şi’nin yanı sıra, Apple CEO’su Tim Cook, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Walt Disney CEO’su Robert Iger, DreamWorks CEO’su Jeffrey Katzenberg, Microsoft CEO’su Satya Nadella ve Salesforce.com CEO’su Marc Benioff vardı.

Bu isimler, iki dünya lideri ile aynı masada bulunmakla kalmamış, aynı zamanda devlet protokolü statüsünde kabul görmüşler demek ki…

Masa, ekonominin yeni dünyasına yeterince ışık tutuyor sanırım.

 

Dünyanın en değerli markaları teknoloji şirketleri arasından çıktı…

Dünyanın en değerli markalarının listesi, önemli değişikliklerle bir kez daha açıklandı.

2013'te Coca-Cola'yı ilk sıradan geriye iten Apple ve Google, üst üste üçüncü senedir dünyanın en değerli markaları listesinin tepesinde yer aldılar.

Apple, aynı zamanda değerini 119 milyar dolardan 170 milyar dolara yükselterek 2015'in en hızlı tırmananlarından oldu. Amazon ve Facebook da geçtiğimiz aylarda iyi performans sergileyerek değerlerini yüzde 29 ve yüzde 54 arttırdılar.

PC üreticisi Lenovo ve Hollandalı oyuncak üreticisi Lego ise Interbrand tarafından yıllık olarak yayınlanan listeye bu yıl ilk kez girdiler. Samsung gerileyen gelirlerine rağmen yedinci sıradaki yerini korurken, Microsoft değerini yüzde 11 artırarak dördüncü sıraya yükseldi. Huawei ve Lenovo ise listedeki iki Çinli şirket oldular.

Durum, teknoloji devlerinin önümüzdeki yıllarda hakimiyeti iyice ellerine alacaklarını gösteriyor.

Tüm bunların yaşantımıza getirdiği yeni sıkıntılar da var tabi…

Örneğin, internette neyi arasam sonrasında sürekli ve sıklıkla onun reklamının karşıma çıkması, can sıkıcı hal almaya başladı. Üstelik bu pek akıllıca yapılmıyor. Satın aldığınız bir ürünü, illa ve hemen tekrar alacakmışsınız gibi, aynı ve benzer ürünlerin reklamları defalarca karşınıza getiriliyor.

Sinek yazıp Google’da arasam, sanki az sonra başımın üzerinde vızıldayacak…

 

https://twitter.com/HalefRVayis

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Medyada gündem belirleme… - 17.04.2024
>> Gerçekliği görme yeteneğini yitiriyor muyuz? - 03.04.2024
>> Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz… - 27.03.2024
>> Çalıştıkça fakirleşmek (working poor)… - 20.03.2024
>> 2050 yılına gelindiğinde… - 13.03.2024
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Medyada gündem belirleme…
Tüm Yazarlar