Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
16.03.2017 / 12:17

Neslihan KABAOĞLU

Sağlıktaki şiddet senaryolara yansıdı…

Kimsenin ihtiyaç duymak istemediği ama yeri geldiğinde de yardım çığlıkları attığı yerdir hastaneler. Canımızı emanet ettiğimiz sağlık çalışanlarının, Tıp Bayramı’nı kutladığı bir haftadayız. Böyle bir zamanda, aslında hiç de yaşanmasını istemediğimiz bir konuya dikkat çekmek istiyorum: Sağlıkta Şiddet!

Sağlıkta gelişen teknolojiler, sağlık sektöründeki gelişmeler, sayısı artan hastaneler, yeni buluşlar vb. bir çok konuşulması gereken konu varken, biz en çok sağlıkta şiddeti konuşuyoruz. MTM Medya Takip Merkezi’nin araştırmasına göre; sağlık çalışanlarına yapılan şiddeti içeren haber adedi, son bir yılda 15 bin 446. Yukarıdaki konular, sıralamada ilk beş konu içerisinde bile değil.

Star Tv Dizilerinde önemli mesaj…

Şu sıralar, bu konuda bazı dizilerin adım attığını fark ettim. Ay Yapım imzası taşıyan ve Star Tv’de yayınlanan iki dizide, başrol oyuncuları hastanede şiddete başvuran hasta yakınlarını uyardı.

Cesurca bir nasihat…

Cesur ve Güzel’in 16 Şubat Perşembe akşamı yayınlanan bölümünde, Kıvanç Tatlıtuğ “Sağlıkta Şiddet Olmaz” mesajı verdi.
Dizinin o bölümünde, Cesur karakterine hayat veren Kıvanç Tatlıtuğ, arkadaşının oğlunu hastane çalışanlarına tepki gösterirken gördü ve genci uyardı. Genç, ilk etapta acısının arkasına sığınarak, bu uyarıyı ciddiye almadı. Ama Tatlıtuğ’un üstüne basa basa söylediği “Sağlıkta Şiddet Olmaz” söyleminin, özellikle karakteri beğeniyle izleyen kişiler üzerinde etkili olduğunu düşünüyorum.

Kara Sevdalı çiftten mesaj…

Star Tv’nin Çarşamba akşamları yayınlanan, diğer bir popüler dizisi Kara Sevda’da da Nihan (Neslihan Atagül) ve Kemal (Burak Özçivit) sağlık çalışanlarının işine karışılmaması gerektiğini vurguladı.

Dizinin 22 Şubat’ta yayınlanan bölümünde Kemal ve Nihan, Ozan’ın ölümünü araştırmak için bulundukları hastanedeyken, bir hasta yakını doktora saldırmaya kalktı. İkili, hasta yakınını uyararak, doktora şiddette bulunmasına engel oldu. Ve Kemal, hasta yakınına “Burada herkes vazifesini yapıyor, şiddetle tehditle işlerini çözemezsin. Kardeşim, sen duanı et, buradaki doktorlar zaten elinden gelen her şeyi yapıyorlar, gerisi Allah’a kalmış” dedi. Nihan ise “Bırakın insanlar huzur içinde, işlerini yapsınlar lütfen” diyerek, Kemal’e destek oldu ve doktora “iyi misiniz” diye sordu.

Dizide sadece karakterlerden değil, doktorun ağzından da mesaj verilmesi dikkatimi çekti doğrusu. Belli ki dizide bu konuya epeyce replik ayrılmış. Bu sahne, doktorun “böyle şeyler yaşanırken ne kadar iyi olabiliriz ki” söylemiyle son buldu.

Cesur Yürek ceza aldı…

Maalesef her dizide bu hassasiyete önem verilmediğinden, bazı olumsuz sahnelerle de karşılaştığımız oluyor. Dizi sektöründe “gerçek hayatta olanları ekrana getiriyoruz” açıklamasında bulunuyorlar. Ama ben bu düşünceye katılmıyorum. “Dizi” artık toplumumuzun çok önemli bir parçası ve dizilerde gördükleriyle, izleyici kendi hareketlerini yönlendirebiliyor.

Yakın geçmişte, Show Tv’de yayınlanan Cesur Yürek adlı dizinin bir bölümünde, acil bir ameliyat esnasında, doktorların silahla tehdit edildiği, hakaret edildiği, darp edildiği ve küçük düşürüldüğü bir sahneyi izledik. Başta Türk Tabipler Birliği olmak üzere, bir çok sağlık örgütü, bu durumu protesto ederek ilgili mercilere şikayette bulundu. RTÜK, kanala bu yayınından dolayı 712 bin TL’ye yakın para cezası verdi. Umarım bu ceza, diğer kanallara ve yapımcılara da örnek teşkil eder.

Birlikler ve yapımcılar ortak çalışmalı…

Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Özgür Yıldırım ve Aile Hekimleri Derneği Antalya Şube Başkanı Dr. Ekin Saba gibi bir çok doktor, Ay Yapım ve Star Tv yetkililerine teşekkür etti.

Bu birlik ve sağduyu devam ederse, sağlıkta şiddet konusunda ciddi bir yol alınabileceğini düşünüyorum. Dizilerle –özellikle de rol model görülen karakterlerle- topluma mesaj vermek, oldukça fayda sağlayacaktır.

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz…
Tüm Yazarlar