Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
10.10.2014 / 18:51

Neslihan KABAOĞLU

Rakibine göndermeli reklamlar...

Bazı tarzlar vardır, markaya yapışır, nerede görürsek görelim hangi marka olduğunu anlarız.

Yaz aylarında, Magnum reklamlarından etkilenerek hazırlanan ve bu tarza gönderme yapan, Panda reklamlarını konuşmuştuk.

Aynı tarzı, enerji içeceği Redline reklamlarında görüyorum. Redbull’un “kanatlandırır” sloganlı reklamlarını hatırlayalım, reklamda kim Redbull içerse kanatlanarak havaya yükseliyordu.

Redbull’un rakibi Redline ise, bu detaya gönderme yaparak hazırladığı reklamlarında, havada uçmanın çok da cazip olmadığını anlatıyor.

Reklamda, gösterişli genç delikanlı, enerji içeceğini içerek uçuyor ve 2 genç kızın ilgisini çekiyor. Ancak köpeğiyle aynı ortama gelen bir avcı, havalanan genci “bir kuş misali” vurarak, yere düşürüyor. Genç kızlar da ilgilerini, daha gösterişsiz olan avcıya kaydırıyor.

Açıkçası bu mizanseni pek hoş bulmadım. Avcılık, bir başka canlıyı silahla vurmak, genç kızların ilgisinin bu kadar basite indirgenmesi vb. detaylar itici. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, ilk dikkatimi çeken, rakibine gönderme yapması olmuştu.

KFC de reklamında rakibine değinmiş…

Çok kısa ama net bir reklamıyla karşılaştık KFC’nin. Fast Food’un sağlıksız olduğu, özellikle tavuk burgerlerin aslında tavuktan değil, işlenmiş başka, hatta zararlı besinlerden oluşturulduğu genel olarak tartışılan bir konu. KFC de yeni reklamında, ürünlerinde bu sağlıksızlığa yer vermediğinin altını çizmiş.
Bunu da çok basite indirgeyerek yapmış ki benim ilgimi çeken bu oldu. Lego parçalarından bir tavuk geliyor ekrana ve hemen sonra bozuluyor, yeni bir tavuk oluşturuluyor. Ama bu yeni tavuğun kafası, ayakları, gagası başka yerde. İşte bu görüntü şu söylemle birleştiriliyor “bazı tavuklu burgerlerdeki tavuklar, parçalara ayrılmış ve işlenip tekrar tavuk parçaları şeklinde dondurulmuş olabilir, oysa biz KFC’de taptaze ve dondurulmamış göğüs eti kullanıyoruz”

Anlattıkları gibi gerçek göğüs eti mi kullanıyorlar bilmiyorum. Ama bence tavuk burgerleri çok seven ama sağlığından endişe ederek, tüketmekten kaçınanlar için hazırlanmış çok net bir reklam.
 

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz…
Tüm Yazarlar