Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
30.01.2016 / 11:18

Neslihan KABAOĞLU

Oyuncak markalarının yeni stratejisi…

Çocukların hayallerini süsleyen, oyunlarını zenginleştiren ve ailelerin çocuklarına “hayır” diyemeyip, satın almak zorunda kaldığı oyuncaklar, bu haftaki konumuz.

Çeşitli oyuncak markalarının yeni açılımları, yeni stratejileriyle karşılaşıyoruz şu sıralar. Çocuk gelişimi açısından oldukça faydalı olduğunu düşündüğüm bir adım bu.

Gerçek dünya ile karşılaşma…

Eğitici ve zeka geliştirici oyuncaklardan bahsetmiyorum. Oyuncaklarda görülen “kusursuzluğun” dışına çıkıldığını görüyorum.
İngiltere’de başlayan ve dünyaya yayılan #ToyLikeMe adındaki kampanyayla, çocuklarımız engelli bebeklerle tanışıyor mesela. Çeşitli oyuncak firmalarının bu kampanyaya destek vermesiyle; gözleri görmeyen, tekerli sandalyede yaşamına devam eden, gözlüklü, işitme cihazı takan, bacağı protezli oyuncak bebekler üretiliyor.
Düşünsenize, doğuştan yüzünde leke olan bir çocuk, yüzünde leke olan bir bebekle oynuyor. Veya çocuğun yüzünde leke yok ama böyle bir bebekle oynadığında, aslında aralarında bir fark olmadığını, oyun yoluyla anlıyor.
Engelli oyuncak bebeklerle; engelli çocuklarımız ve engeli olmayan çocuklarımızın arasındaki “engel” de ortadan kalkmış oluyor. Bu durumu normalleştirmiş oluyoruz.

Lego’da da var…

Kampanyaya ayak uyduran markalardan biri de Lego. Lego figürlerinin içinde, tekerlekli sandalyede oturan bir insan figürü var örneğin, oldukça başarılı. Belki benim oğlum, Legolarıyla inşaat yaparken, bu tekerlekli sandalyede olan figür için, bir çözüm bulur. Bu mantıkla büyür ve gelecekte de bu bakış açısını kullanır. Biliyoruz ki “en büyük engel, engel koymaktır ve aslında her şey bir insanın bakış açısına bağlıdır.”

Barbie de kusursuzluğun peşini bıraktı…

Daha önceki bir yazımda da bahsettiğim “Barbie’nin yeni stratejisi” konusuyla ilgili bir gelişme daha var. Yazıyı okumak için tıklayın

Artık Barbie; incecik belli, uzun boylu, renkli gözlü “kusursuz” bebeklerin yanı sıra, kıvrımlı hatlara sahip, uzun ve kısa boylu, 7 farklı ten rengi ve 22 ayrı göz rengi olan oyuncak bebekleri çocuklarla buluşturacak.


Bu açılım tutacak gibi…

İki adımın da oyuncak sektörü ve çocuklarımızın gelişimi için önemli olduğunu düşünüyorum. Çocuklarımızı “gerçek” hayatla tanıştıran her türlü oyuna ve oyuncağa desteğim tam. Bu tarz hareketlerin yankıları giderek büyüyecek gibi görünüyor. Bakalım, oyuncak sektörü ve çocuklarımıza katkılarıyla ilgili daha farklı nasıl açılımlar göreceğiz…

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz…
Tüm Yazarlar